L’arribada del solstici d’estiu és una de les festes més celebrades des de la prehistòria. És per això que la majoria de cultures tenen el seu ritual per inaugurar l’inici d’una temporada de nits curtes, dies llargs, sal a la pell i ganes de brindis. 

Sant Joan probablement és un dels ritus més pagans que celebrem en l’actualitat. De fet, es tracta d’una festa que uneix les persones al voltant del foc, de nit, per ballar i fer disbauxa. Hi ha qui crema mobles, qui es desfà tot el que és antic i que no vol que l’acompanyi, o qui crema desitjos interns en forma de promeses. Amb el temps se li han sumat els petards, els focs artificials i molta més màgia. Però se sap que una de les guindes d’aquesta celebració ha estat, des de fa llustres, vinculada amb la gastronomia i aquí entra en joc la Coca de Sant Joan. 

Coques de Llavaneres de la Pastisseria Sala | Instagram @pastisseriasala

Es diu que la coca de Sant Joan deriva d’un tortell amb ous i un forat al mig que es menjava antigament en honor al sol, i que es va estendre per tota la mediterrània amb diferents adaptacions. Tradicionalment, a Catalunya el 23 de juny s’han menjat coques farcides de massapà, cabell d’àngel, crema o nata, decorades amb pinyons, llardons o fruita confitada. Una de les que té més èxit entre totes les edats és la de llardons, i també la confitada de crema. 

“Per a nosaltres la coca que surt més per Sant Joan és la coca de Llavaneres. És la nostra especialitat, ja que en som els creadors i també és la que té més demanda”, explica Joan Ramon Sala, el pastisser al capdavant de la popular i històrica pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres (El Maresme). Sala també revela que una de les coques que té molta sortida és la farcida de crema amb poma: “Enguany calculem que de coca de Llavaneres es faran aproximadament unes 500 i que de brioix unes 400. Es palpa a l’ambient les ganes de reunir-se i passar-s’ho bé després d’uns anys més restrictius. Serà un dels anys amb més rànquing de vendes, segur”, afegeix, content, el pastisser llavanerenc. 

En aquest sentit, des del Gremi de Pastisseria també han anunciat que aquest any s’espera un rècord de vendes i superar amb escreix les xifres del 2019, on es van vendre aproximadament 1,8 milions de coques. Un dels factors que afavoreix que aquest sigui un Sant Joan de beneficis per a la majoria dels sectors és que cau en divendres i facilita un pont llarg a tots els treballadors. 

Un aparador d'una pastisseria amb diverses coques de Sant Joan artesanes | ACN
Un aparador d’una pastisseria amb diverses coques de Sant Joan artesanes | ACN

D’altra banda, des de la pastisseria Sala posen el focus en els esforços que fan des dels obradors per connectar amb els públics més joves i també amb les tendències del mercat. Per aquest motiu, aquest Sant Joan han elaborat dues versions de la coca de brioix amb fruites: una que és coberta de ganache de xocolata, i l’altra que és amb toppings i massa d’Oreo per als més menuts. 

Sigui amb oreos o amb la tradicional coca de crema, Sant Joan és un dia per brindar i envoltar-se d’aquells plaers tan intangibles de la vida com són les espurnes del foc (amb precaució i respectant les normes municipals), el fet de compartir i la joia de celebrar amb els més estimats. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a juny 23, 2022 | 06:25
    Observador juny 23, 2022 | 06:25
    Sant Joan és l'adaptació que va fer el cristianisme de la festa del solsticid'estiu (La de Nadal ho és del d'hivern).I la creença errónia de que és la nit més curta de l'any, ve de que, quan s'establí la festa, si que ho era. Peró l'avançament de solticis i equinoccis ha fet què no ho sigui. Com la nit de Nadal que també era la més llarga. D'altra banda està ben buscada la data: Sant Joan, el precursor, el solstici d'estiu i Jesús, el Mesíes, el d'hivern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa