El cóc de brossat, tal com el seu nom indica, es caracteritza per ser un dolç on un dels seus ingredients protagonistes és una espècie de mató. Tot i que popularment es confon el mató amb el brossat, el brossat és un formatge fresc que s’elabora amb el xerigot que s’obté de la producció del mató o del formatge madurat. 

“Nosaltres de cóc de brossat en fem cada dia i sempre té molta sortida”, diu Ivan Prats de la Pastisseria Dolços Alemany 1912 (Amposta), un local que fa més de cent anys que elabora de manera artesanal pastes típiques ebrenques. Des de la pastisseria Fresquet (Amposta) coincideixen en l’èxit d’aquest dolç: “Té molta demanda els caps de setmana, i també ara que és estiu està sent molt valorat per la clientela”, diu una de les treballadores del local, Fidelisa Mercado, a Vadegust. Però l’origen del cóc de brossat -que com la majoria dels cócs respon a la tradició de les pastes casolanes que es feien per festes majors- també està relacionat amb la influència que ha tingut el món àrab en el receptari pastisser de les comarques de la zona de l’Ebre. 

Hi ha cócs tradicionals que s’han anat perdent, però el de brossat és un dels que encara es troba amb freqüència als aparadors de les fleques dels municipis de les poblacions d’Amposta i Tortosa, on és molt conegut i valorat. “És una pasta de brioix que es posa a coure a baixa temperatura, a cocció lenta i que té una capa d’aproximadament dos dits de mató per sobre”, detalla Prats. 

La forma del cóc és allargada i la base està feta a partir d’una recepta bàsica de pasta de brioix, que es cobreix amb pinyons trossejats i brossat. Un cop cuit presenta una coloració amarronada a l’exterior i un to marró ben clar a l’interior. Al paladar la seva textura és tova, i es recullen dues formes d’elaboració, segons la pasta de brioix. La primera es fa per Pasqua i consisteix en una pasta de farina, llard o oli, a la qual s’afegeix matafaluga, a la qual el brossat es col·loca entre dues capes de pasta, de manera que queda tapat. La resta de l’any el cóc de brossat es fa destapat. 

Actualment, les pastisseries continuen fent-lo amb peces molt grans que després venen a porcions, però recentment també han incorporat un nou format individual que permet servir-lo en petites porcions cúbiques, per incorporar-los en tasts de degustació de diferents tipus de pastissos i pastes. 

Cóc de brossat | Turisme Ametlla de Mar

Recepta cóc de brossat 

Ingredients 

  • 200 g de mató o brossat
  • 300 g de sucre
  • 350 g de farina
  • 120 g de iogurt
  • 3 ous
  • 120 ml d’oli d’oliva
  • Ratlladura de llimona;
  • Una cullerada de llevat en pols
  • Pinyons

Elaboració 

Primer de tot es prepara la massa brioix, que consisteix a separar els rovells de les clares i barrejar els rovells amb 250 g de sucre, oli d’oliva, iogurt, ratlladura de llimona, farina i llevat. A banda, es baten les clares fins a punt de neu i s’afegeixen a poc a poc a la mescla, fins que queden ben incorporades. Per últim, s’unta un motlle amb mantega i s’afegeix per damunt el brossat ben desfet, i es deixa coure al forn uns 40 minuts. Quan es treu del forn s’ensucra i s’afegeixen els pinyons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa