Vadegust
Els 5 plats que has de conèixer del Maresme 

Tal com diuen, “el Maresme és lliure i tropical”. La comarca ocupa una franja privilegiada entre el mar i muntanya que atresora una gran riquesa gastronòmica, nascuda del contacte directe amb el Mediterrani i amb unes terres de conreu que respiren salinitat i sol.

La seva cuina combina el millor del mar amb productes hortícoles que només aquí troben les condicions òptimes per expressar-se amb plenitud. Aquest patrimoni culinari arrelat es reflecteix en una sèrie de plats que han resistit el pas del temps i que avui continuen definint l’ànima de la comarca. Des de Vadegust us proposem cinc imprescindibles que cal assaborir.

Pèsols ofegats amb botifarra de Llavaneres

A Llavaneres s’hi cultiva una autèntica joia verda: el pèsol garrofal, una varietat d’excepcional dolçor que només neix en els sòls silícics i arenosos d’aquest entorn. Aquesta dolçor natural brilla especialment en el plat clàssic dels pèsols ofegats amb botifarra. El secret rau a cuinar-los lentament, a foc baix, dins una olla on han compartit espai amb un sofregit de ceba i alls tendres, julivert, un toc de tomàquet i la cansalada prèviament rossa. Sense gairebé gens d’aigua, es couen en el seu propi vapor fins a quedar tendríssims. La guarnició? Una combinació de botifarra negra fregida, que aporta contrast i profunditat a una recepta tan humil com deliciosa.

Calamars d’Arenys a la planxa amb mongetes de l’ull negre

Els calamars d’Arenys són un dels tresors més ben guardats del litoral maresmenc. Pescats amb potera -una tècnica artesana i respectuosa amb el fons marí-, arriben a la cuina frescos i mantenint el sabor del mar. El seu gust subtil demana poca intervenció: tan sols una planxa ben calenta, uns minuts de foc i un pessic de sal al final. S’acompanyen amb delicades mongetes de l’ull negre -també anomenades escurçatites-, que només cal saltejar breument amb un raig d’oli suau. El resultat és un plat equilibrat i elegant, que uneix la mar i la terra amb una senzillesa que emociona.

Carpaccio de gamba vermella | Flickr Pablo Monteagudo

Carpaccio de gamba vermella d’Arenys

La gamba vermella d’Arenys, pescada en aigües profundes i netes, és un d’aquells productes que es pot consumir cru. La seva carn, fina i saborosa, es pot transformar en un deliciós carpaccio si es treballa amb cura. Les cues de gamba, un cop netes i obertes per la meitat, es col·loquen entre dos papers untats amb oli i es xafen suaument fins a formar una làmina fina. Un cop congelades, es poden servir com una autèntica obra d’art marina, amb un toc de ratlladura de llima, brots aromàtics, unes puntes de maionesa i una mica de caviar o el seu substitut. Tot plegat, una explosió de mar amb textura sedosa.

Amanida amb maduixes de Sant Cebrià de Vallalta

La maduixa del Maresme, cultivada entre Sant Cebrià de Vallalta i Sant Pol, és una altra icona del Maresme. De textura delicada i aroma intensa, les maduixes poden convertir-se en les millors aliades d’una amanida fresca i atrevida. Combinades amb ruca fresca, làmines fines de parmesà i fruita seca com nous, llueixen d’entrant de qualsevol menú. El toc final l’aporta una reducció de vinagre de Mòdena casolana, elaborada a foc lent amb sucre fins a obtenir una salsa espessa i melosa. El contrast entre l’àcid, el dolç i el salat converteix aquest plat en una proposta ideal per als dies de primavera.

Torronada de cigrons de Vilassar

Aquest plat tradicional de Vilassar de Mar, gairebé oblidat per la restauració actual, però molt viu en la memòria familiar, té arrels marineres. Es tracta d’una preparació senzilla però contundent, ideal per alimentar els pescadors durant les seves jornades de feina. Els cigrons, bullits amb un os de pernil, es passen per la paella amb cansalada viada mentre es van aixafant fins a formar una massa daurada i homogènia. La textura final recorda una truita de patata, però amb un gust intens i reconfortant. És un plat que reivindica la cuina d’aprofitament i posa en valor un llegum fonamental del nostre entorn mediterrani.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a agost 06, 2025 | 16:51
    Gironí. agost 06, 2025 | 16:51
    Doncs, tot i que visc no gaire lluny del Maresme, no he tastat cap d'aquests plats. Hauré de posar-hi remei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa