He de confessar que hores d’ara encara no entenc perquè cal arruïnar uns calamars a la romana, qualsevol mena de peix fregit o, fins i tot, una paella ruixant-los amb unes gotes de llimona abans de menjar-los.

El suc de llimona és un dels productes més agressius que hi ha a la taula, degut a la seva elevada acidesa, i només té sentit emprar-lo en algunes ocasions, poques, precisament pel protagonisme que agafa donada la seva potència.

Fa un parell de setmanes parlava dels calamars a la romana, un plat deliciós quan el calamar és fresc i de qualitat i la romana està ben feta i, sobretot, ben fregida. L’equilibri de gustos d’aquesta recepta és memorable: la delicada intensitat del calamar combinada amb el gust de l’arrebossat, ben marcat per l’oli i la farina, formen un conjunt harmònic i plaent que queda absolutament destrossat (al menys, al meu entendre) quan es ruixa amb unes gotes de llimona. L’acidesa cítrica de la llimona emmascara completament els gustos del plat i el tornen desplaent.

Igual que quan s’assassina sense cap pietat un plat de xanguet fregit exprimint-li a sobre un tros de llimona. Tota la delicadesa i subtilitat dels gustos marins d’aquest peix minúscul, però tan preuat, queden tapats i inapreciables sota la dictadura implacable del gust àcid que hi ha aportat la llimona. Aleshores cal preguntar-se: calia sacrificar aquesta meravella marina perquè acabi d’aquesta manera?

I podria estendre la meva reflexió a tants i tants altres plats en què el seu conjunt gustatiu no és prou intens i/o potent com per acceptar el suc de llimona natural com a acompanyant de viatge.

Als que teniu la pràctica de ruixar amb llimona els calamars o qualsevol altre peix fregit, arrebossat o cuinat a la romana, o bé les paelles, us heu preguntat mai per quin motiu ho feu? És una pràctica que sempre s’ha fet en el vostre entorn i el seguiu sense preguntar-vos perquè ho feu? No us agrada el plat i necessiteu emmascarar-lo, en aquest cas, amb suc de llimona? Sou uns fans de l’àcid fins al punt que no us importen les aromes i gustos de l’ingredient principal del plat?

I si la vostra resposta és “perquè m’agrada així i punt”, espero que l’atzar no em castigui havent de compartir mai taula amb vosaltres.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a maig 08, 2021 | 19:31
  Josep maig 08, 2021 | 19:31
  Doncs adéu !
 2. Icona del comentari de: Xavier a maig 09, 2021 | 09:44
  Xavier maig 09, 2021 | 09:44
  Aquest article em sembla més escrit des de la base de no m’agrada la llimona a des d’un punt de vista realment dietètic i gastronòmic. Una llàstima.
  • Icona del comentari de: Siset a maig 10, 2021 | 11:11
   Siset maig 10, 2021 | 11:11
   Sembla que aquest costum ve del temps en que el peix arribava en condicions precàries als pobles de l' interior
 3. Icona del comentari de: David a maig 09, 2021 | 14:29
  David maig 09, 2021 | 14:29
  Respecto que no t'agradi posar llimona al peix fregit. Però no entenc que no respectis la gent que ens agrada, fins al punt de no voler compartir taula. Tot és qüestió de gustos. A mi m'agrada combinar la llimona amb els fregits. També m'agrada sense llimona. Simplement es diferent però no menyspreable. Considero un pecat barrejar el vi amb gasosa, i he compartit centenars de taules amb aficionats a tal barreja. Hem de ser més tolerants.
  • Icona del comentari de: Meri a maig 13, 2021 | 22:27
   Meri maig 13, 2021 | 22:27
   Com d'altres han comentat ja, crec que és una qüestió de gustos. Respecto que a tu no t'agradi, però em sembla ofensiva la crítica a qui en té una opinió i un altre gust. M'apassionen els gustos "extrems" com puguin ser l'àcid i el picant (junts són memorables!). Gaudeixo del peix fregit o la paella amb i sense llimona. I considero, com ja han comentat, que l'àcid de la llimona aporta un matís, no emmascara el plat. I no pateixis, que no tinc cap interès en compartir taula amb algú tan intolerant amb els gustos i opinions dels altres. Per cert, tampoc soporto la combinació de vi amb gasosa, i tampoc mai he fet fora de la meva taula a ningú que en prengués. Ni això, ni res. Per molt extravagant i fins i tot repulsiu que ho trobi.
 4. Icona del comentari de: Pere a maig 10, 2021 | 13:17
  Pere maig 10, 2021 | 13:17
  Ami me agrada molt la llimona però és una salsa que mol de temps però està bè
 5. Icona del comentari de: Anònim a maig 14, 2021 | 08:36
  Anònim maig 14, 2021 | 08:36
  Estic d’acord en que es una cues tio de gustos i que no es per menystenir a ningú. A mi m’agrada i m’agrada compartir taula amb qualsevol persona mentre sigui respectuosa, no s’ha dit però a la paella també li va bé.
 6. Icona del comentari de: SUSI a maig 14, 2021 | 10:54
  SUSI maig 14, 2021 | 10:54
  Per mi, la gràcia d'aquests plat són les gotes de llimona. I a gustos, colors. I jo comparteixo taula amb qui sigui. L'important és el qui, no què menja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa