Segons el diccionari de l’IEC, un mite és “una persona, fet, cosa que ha estat magnificat i s’ha convertit en model o prototip”. Això és el que succeeix amb els tomàquets: tothom cerca uns tomàquets aromàtics i gustosos que siguin com els d’abans, però ningú els troba. No ens enganyem més, els meravellosos tomàquets d’abans no existeixen. Són un mite!

El fet és tan frustrant que tothom qui ha dedicat temps a cercar tomàquets amb aromes i sabors com els d’abans anuncia a bombo i plateret que els ha trobat. Llavors comencen les històries, que si els compro directament a un pagès que tota la vida n’ha conreat, que si els compro a un petit productor ecològic que els conrea de manera totalment sostenible, que si me’ls proveeix el meu veí que té un petit hort, que són de l’hort d’aquí, d’allà o de més enllà. Al final quan tastes els tomàquets en qüestió -resultat que sempre és decebedor-, per aromàtic, saborós o bo que sigui, mai és com els d’abans.

La qüestió és si el tomàquets d’abans han existit mai, i aquí hi ha una de les preguntes clau: quan és abans? Jo des de que tinc ús de raó i tenint família propera pagesa sempre he sentit la mateixa cantarella, aquests tomàquets ja no són com els d’abans. Això des dels anys 70 del segle XX.

Avui dia es poden trobar tomàquets de bones aromes i de bons sabors, tot i que no sempre és una tasca que resulta senzilla, perquè els mercats, tots, estan inundats de productes que són sotmesos a procediments diversos per allargar-los la durada, que mantinguin un aspecte atractiu o per qualsevol altre motiu, sempre lligat a temes econòmics o comercials. Això fa que els productes, els tomàquets en aquest cas, siguin inodors i insípids, no produint cap mena de plaer organolèptic o sensorial menjar-los.

Si voleu gaudir dels tomàquets, aquesta fruita deliciosa que és un ingredient essencial a moltes cuines del món, originaria de Sud-Amèrica i que el mexicans van domesticar pel seu cultiu ja abans de l’arribada dels conqueridors espanyols, oblideu-vos dels tomàquets d’abans, de com podien ser les seves aromes i els seus sabors i centreu-vos en trobar un tomàquet de conreu actual, sigui de la varietat que sigui, que us enamorin les seves aromes, perquè fa olor, i que us atrapin els seus sabors, perquè és gustós al menjar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa