Quan un formatge guanya dos anys consecutius la medalla d’or al millor formatge de la seva categoria al Concurs de Formatges Artesans de la Seu d’Urgell, no hi ha dubte que és un formatge excepcional. Aquest és el cas del Bruma, un formatge elaborat per la Judith Carreira a la seva formatgeria Formatges de l’Abadessa de la Seu d’Urgell.

Aquest formatge s’elabora amb llet de vaca de raça bruna suïssa ecològica pasteuritzada. De quallada mixta -més àcida que enzimàtica-, pasta tova i pell florida blanca surt al mercat amb una maduració que volta els dos mesos. És un formatge de format petit, es presenta en peces rodones d’un 450 grams i és estacional, només s’elabora d’octubre a març.

La pell ens ofereix les aromes típiques dels formatges de vaca amb la pell florida pel penicillium candidum, que ens recorden els xampinyons frescos i les aromes humides dels cellers subterranis. La pasta és de color ivori i, en funció de la seva maduració, es pot donar el cas que no es pugui tallar i s’hagi de menjar a cullerades. La seva textura, sempre molt cremosa, evoluciona molt ràpidament cap una textura líquida per efecte de la proteòlisi. D’aromes làctiques intenses, de mantega fresca, és un formatge de tacte fundent i adherent amb un conjunt gustatiu força suau, definint un punt salí i un lleuger gust àcid. Molt llaminer, convida a repetir.

És un formatge que val la pena deixar-lo liquar completament i assaborir-lo com si es tractés d’una crema, acompanyant-lo de bastonets de pa o de verdures: pastanaga, carbassó, api, endívies, o les que més us agradin -sempre que tinguin suficient consistència per poder-les sucar-. Menjat així, compartint-lo en grup, fa molta festa a taula.

L’acompanyant idoni serà una copa de vi blanc jove i afruitat amb una acidesa viva, al que li hagin fet una petita criança amb les seves mares per donar-li la untuositat i la força necessària per equilibrar el formatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa