La tòfona ha estat la gran protagonista a Vic aquest cap de setmana. Per segon any consecutiu, la capital osonenca ha acollit el Truforum, un certamen centrat exclusivament en la promoció de la tòfona. “I ha vingut per a quedar-se”, ha assegurat el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. Diumenge al matí, prop de mig miler de persones no es van voler perdre un dels plats forts de la fira: el Campionat de gossos tofonaires de Catalunya. Animals de totes les races, edats i procedències van competir per ser els més ràpids en recollir tòfones davant d’una gran expectació. En paral·lel, el mercat de la tòfona ja ha supera les xifres de l’any de debut. A falta dels números d’aquest diumenge, s’havien venut més de 15 quilograms de tòfona negra.

A més, la plaça Major de Vic va acollir, per segon any, el Campionat de gossos tofonaires de Catalunya. Després de l’èxit que va generar el debut, l’Ajuntament va instal·lar grades perquè els espectadors el poguessin gaudir amb una millor visibilitat. També es va millorar el tancat per facilitar la feina als animals. I és que malgrat que de proves similars se’n fan a altres punts del territori català, estranyament es realitzen al mig del nucli urbà.

Dídac Espasa, vicepresident de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya i el tècnic encarregat de la prova, explicava que les característiques de l’espai feien especial el concurs. “Normalment els gossos no estan acostumats a aquest entorn, el que complica les coses”, deia, tot afegint que “sempre és més fàcil que la trobin sols, al camp, que envoltats de gent i de soroll”.

Un gos trobant la tòfona |ACN

Un total de setze gossos provinents d’arreu del territori català van participar en el concurs. Durant quatre minuts havien de trobar les tòfones amagades –n’hi havia quatre- i guanyava el que les trobés en menys temps. Entre els gossos participants n’hi havia que havien treballat amb els cossos d’emergències, provinents de protectores o, fins i tot, que no havien participat mai en una prova similar.

Pel Josep Casal i la ‘Kalli’, per exemple, aquest ha estat un dels primers exàmens. Procedents de Roda de Ter, eren els únics que jugaven a casa, ja que la resta de participants venien d’altres zones del territori. La prova no els ha anat com esperaven, però el propietari explicava que seguirien intentant-ho. “Altres han anat millor, però també és una manera de fer amistat“, deia.

En Ken, de tres anys, ha estat el guanyador. Ha trobat les quatre tòfones en menys d’un minut. El seu propietari, Juan Alfonso Magaña, deia que la clau era la manera d’entrenar. “El joc ha de ser sempre divertit”, assegurava. Magaña va adoptar en Ken després que el seu propietari no se’n pogués fer càrrec. “En principi la relació va ser complicada, té caràcter, però té molt potencial”, assegura. Magaña és un apassionat d’aquest tipus de concursos. L’any passat ja va ser a Vic amb el Zack, que va quedar segon. I té un tercer gos tofonaire.

Un certamen “que es vol quedar”

El campionat de gossos tofonaires és una de les activitats més multitudinàries del Trufforum, que aquest any celebra la seva segona edició. El regidor de Fires i Mercats de Vic, Titi Roca, feia un bon balanç d’aquesta edició. A faltar de tancar números, només en la jornada de dissabte es van vendre quinze quilograms de tòfona negra. També les activitats paral·leles de difusió del producte, com ara els tallers i les demostracions –a càrrec de cuiners de renom com Nandu Jubany-, també han superat les expectatives dels organitzadors. “Aquest és un dels punts forts del Trufforum, que mostra com s’introdueix el producte als restaurants, però també com es pot portar a casa”, diu el regidor, tot insistint en la voluntat de l’Ajuntament per seguir apostant pel certamen. “Ha vingut per quedar-se”, assegura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa