Vadegust
El Trufforum programa un taller per acostar la tòfona negra a Nova York

El Trufforum -que se celebrarà a Vic entre el 25 i el 28 de febrer- recupera enguany el format presencial després de la pandèmia de la Covid-19 i ho fa amb diferents seus, apostant cap a la internacionalització. Una d’elles serà a Nova York, on es farà amb un taller per donar a conèixer la tòfona negra europea a estudiants de cuina.

Una de les novetats de la cita gastronòmica d’enguany és l’Acadèmia de la Tòfona, un espai adreçat a alumnes catalans de cicles formatius que estiguin cursant Hostaleria i Turisme, tal i com ha assenyalat el director de la fira, Daniel Oliach. A més, el Trufforum tornarà a comptar aquesta edició amb un mercat de productors i una zona on poder tastar diferents productes.

Mostra d’un dels nous productes que es presentarà durant el Trufforum, una crema de mascarpone amb tòfona negra | ACN

Enguany la producció de tòfona silvestre se situa en mínims, però la de cultiu ha crescut un 50%. Oliach, ha explicat que només se n’ha collit entre 250 i 300 quilos, per culpa de la falta de pluges i altres factors. “Una producció totalment anecdòtica”, ha lamentat. En canvi, de la tòfona negra de conreu se n’ha collit tres tones. Segons Oliach, això representa el doble de la xifra de l’any anterior. Aquestes dades corresponen a les primeres plantacions que es van posar en marxa i que “estan començant a donar fruits”. Concretament, les plantacions que se situen a la Noguera, al Solsonès i a les muntanyes de Prades.

El cuiner David Andrés, dels restaurants Via Veneto i el Somiatruites, ha estat escollit com Ambaixador d’Honor. A títol pòstum, també s’homenatjarà Santi Santamaria. Com a novetat, s’ha creat la figura Tòfona d’Or, que per primera vegada recau en el president del Barça, Joan Laporta. És un nou reconeixement que s’instaura adreçat a escollir una personalitat del sector de la cultura, la comunicació, l’esport i l’espectacle que pugui contribuir a divulgar la tòfona a un públic general.

Com cada any, el certamen acollirà demostracions de cuina. És el cas de les que faran els cuiners Nandu Jubany de Can Jubany o Oriol Castro del Disfrutar. L’espai de tast també hi serà present amb una sessió amb Jordi Coromina, de l’Horta de Tavertet o de Vicenç Fajardo, de Cuina de l’Empordanet. L’escriptora Empar Moliner maridarà diverses tapes amb vins escumosos. La cuinera del programa Cuines de TV3, Gessamí Caramés, també hi posarà el toc dolç. Destaca també un taller sensorial per reconèixer l’olor de les tòfones.

El Trufforum també acollirà el 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires i un taller infantil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa