“Algú vol comprar alguna cosa a banda de torró?”, pregunta una dependenta a la cinquantena de persones que fa cua davant de La Colmena, però ningú contesta. Aquesta és la realitat desbordant que està vivint aquesta pastisseria, situada a la plaça de l’Àngel de Barcelona, durant aquestes dates. Una pastisseria que des del 1849 s’ha dedicat a endolcir les boques dels barcelonins i de tots aquells que venen de fora a buscar els dolços a la ciutat comtal.

Interior de la pastisseria La Colmena | Júlia Gamissans

“La nostra especialitat sempre ha estat el torró de crema cremada i sempre tenim cua per aquestes dates, però aquest any està sent una bogeria”, explica a Vadegust Josep Maria Roig, el propietari de l’establiment. De fet, Roig estima que les vendes de les barres de torró de crema cremada s’han duplicat i que al dia arriben a vendre’n unes 700, “perquè són les que tenim possibilitats de fabricar artesanalment, ja que la demanda és superior”.

Des d’aquest dilluns, a la pastisseria barcelonina s’estan quedant sense existències. Concretament, a tres quarts de dues d’aquest migdia ja havien deixat de repartir números de comanda perquè la producció del matí ja se’ls havia exhaurit: “No és el mateix fer magdalenes o croissants que torrons. Aquests necessiten un temps de repòs per solidificar-se i estar al punt. Per això, els torronaires insistim en el fet que estiguin encarregats amb antelació”, diu Toni Roig, segona generació i torronaire de la Colmena, que fa unes setmanes que dobla torns.

El torró artesà de crema de La Colmena | Facebook La Colmena
El torró artesà de crema de La Colmena | Facebook La Colmena

L’èxit d’enguany de la Colmena es deu al fet que la pastisseria ha guanyat el premi al Millor Torró Artesà de Crema d’Espanya, un concurs organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona. En aquesta primera edició s’hi han presentat un total de 52 torrons de tot l’estat. El jurat el formaven pastissers de renom, com l’actual millor xocolater del món, Lluc Crusellas, o Elies Miró, que van ser els encarregats de decidir quina era la millor barra de torró del concurs.

“Penso que la tradició i l’elaboració artesanal són els ingredients secrets de la nostra barra de torró”, diu, orgullós, Roig mentre ensenya a aquest diari com s’elaboren els torrons a l’obrador. Tot i l’ambient desbordat i les anades i vingudes de les dependentes demanant més estoc, a dins de l’obrador es respira la passió i la complicitat d’una família que continua elaborant dia rere dia un producte que els satisfà. La passió també es traspua quan Roig embolica un torró darrere un altre a totes les persones que avui s’han apropat a la Colmena per endur-se la seva barra de crema cremada.

L’obrador de La Colmena | Júlia Gamissans

“Aquests concursos ens serveixen per donar-nos a conèixer, però una de les meves satisfaccions cada any és retrobar-me amb cares conegudes al taulell”, conclou Roig, qui considera que aquest és el màxim reconeixement a la feina ben feta.

La història d’una de les pastisseries més nostrades de Barcelona

La Colmena és una de les pastisseries més antigues de Barcelona i acumula més d’un segle d’història. Als inicis aquest local s’anomenava Ca l’Abella, ja que l’any 1849 va ser regentada per Rosendo Abella, qui tenia la confiteria a la baixada de la llibreteria, just davant de la seva ubicació actual. Més tard, el 1868 va adquirir-la la família Costa que va traslladar-la a la ubicació actual i va posar-li el nom de Colmena.

Finalment, el 1927 els germans Josep i Francesc Roig Manubens van adquirir el negoci que ara regenta el seu net José María Roig, i que Toni Roig, besnet de Francesc i fill de José María, és qui s’encarrega en l’actualitat d’elaborar els dolços de la manera tradicional, juntament amb altres dolços típics de la pastisseria catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa