Exhibició de productes de proximitat i de qualitat aquest cap de setmana a Solsona, amb la tòfona i el trumfo com a protagonistes absoluts. La capital del Solsonès ha tornat a acollir la Fira del Trumfo i la Tòfona, que ja ha arribat a la 16a edició, i que va molt ben acompanyada de la cinquena Festa del Vi de Solsona, on els visitants hi podem trobar un celler de cada denominació d’origen, tastets de productes del Solsonès i uns tastos transversals per poder conéixer els trets caracterí­stics de cada DO.

Amb epicentre ala Plaça del Camp, la Fira permet la compra de patates autòctones del Solsonès directament al pagès. Però la fira també té un caràcter festiu, que es desenvolupa cap als carrers del centre històric i la plaça Major.

Sacs de patates per vendre a la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona | Mercè Magaña

El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com “Kennebec” és la més productiva, la del “buffet” és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.

Una paradeta de venda de tòfona de l’Alt Urgell | Mercè Magaña

La tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciada com a menja i com a condiment, i especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra “tuber melanosporum”, més valorada, i la d’estiu o blanca “tuber aestivum”, que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu… De fet, es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or -si vols saber més sobre el preu de la tòfona pots consultar aquest article-.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa