La pastisseria Efímera Chocolates, de Sant Cugat, ha estat la guanyadora del Concurs Millor Mona d’Ou de Xocolata 2022. El segon premi d’aquesta mateixa categoria se l’ha endut un establiment de Barcelona: la Pastisseria Bonastre. I, finalment, el tercer premi ha estat pel Forn i Pastisseria Catot, a Monistrol de Calders. Aquest concurs, que enguany celebrava la seva primera edició, té una finalitat social i totes les peces presentades es destinaran a una ONG que treballa per la inclusió social de famílies vulnerables.

Les mones guanyadores del concurs exposades al Mercat de Sant Antoni | Instagram @lamillormonadepasqua

D’altra banda, el Forn i Pastisseria El Racó, de Granollers, ha estat la guanyadora del premi a la Categoria Millor Mona Tradicional de brioix 2022. Totes aquestes mones guanyadores del concurs estaran exposades al públic al Mercat de Sant Antoni de Barcelona fins el Dilluns de Pasqua. El jurat del concurs ha estat format per: Enric Rovira, Jesús Cerdan, Raul Bernal, Albert Daví, Anna Bellsolà, Daniel Jordà i Mari Cruz Barón.

La mona de briox del Forn i Pastisseria El Racó, de Granollers | Instagram @lamillormonadepasqua

Orígens de la mona

La mona tradicional és un pastís en forma de tortell, de coca ensucrada, amb ous durs (tants com l’edat del fillol). La presència de xocolata a la mona és una incorporació introduïda a Barcelona entorn del 1930 pel pastisser Lluís Santapau que va començar a guarnir el pastís amb figures d’aquest producte.

A Catalunya és tradició que el padrí regali la mona al seu fillol el diumenge de Pasqua per degustar-la el dilluns. El padrí compleix la funció de patrocinar, protegir, acompanyar… els seus afillats. Son tan indispensables que  volem que formin part del jurat amb vot popular. Com diu la dita: “El qui troba bon padrí ja ha recorregut mig camí”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa