Vadegust
La paella ja no serà igual: hi ha un ingredient que desapareixerà

La Universitat Catòlica de València (UCV) va presentar el mes de març l’estudi d’un grup d’investigadors, encapçalats per l’antropòleg Pablo Vidal, que confirma científicament els deu ingredients essencials de l’autèntica paella valenciana: arròs, aigua, oli d’oliva, sal, safrà (o colorant), tomàquet, mongeta verda pla, ‘garrofó’, pollastre i conill.

I ara, segons adverteixen investigadors de la Universitat Politècnica de València, i recull ‘Ok Diario’, el sabor de la paella podria canviar per sempre perquè hi ha un ingredient que està a punt de desaparèixer per culpa del canvi climàtic.

Sobre la base de la informació disponible a data d’avui, la pujada de temperatures i la conseqüent sequera podrien provocar la desaparició del ‘garrofó’ en els pròxims anys. Els productors asseguren que en no gaire temps podrien tenir problemes per a conrear aquest tipus de fesol tendre.

Si finalment el ‘garrofó’ desapareix, el sabor de l’autèntica paella valenciana canviaria per sempre.

Una paella alicantina | Europa Press
Una paella alicantina | Europa Press

L’estudi sobre els ingredients de la paella

Els resultats apareixien en l’article ‘A nightmare glocal discussion. What are the ingredients of Paella Valenciana?’, publicat pel xef Rafael Vidal i els professors Pilar Medrano i Enrique Sáez a la revista científica més prestigiosa sobre alimentació a nivell mundial, la ‘International Journal of Gastronomy and Food Science’. Aquest estudi era fruit d’una exhaustiva investigació que es va dur a terme en els 266 pobles i ciutats de la província de València amb prop de 400 cuiners no professionals, residents en cadascuna d’aquestes localitats i majors de 50 anys.

Al costat dels deu ingredients essencials -utilitzats per més del 90% dels entrevistats, excepte el conill, amb un 88,9%- es van identificar altres 38 habituals i 50 que s’utilitzen ocasionalment. Allunyats dels percentatges d’ús dels deu essencials, però amb una utilització molt significativa, destaquen el pebre roig (62,5%), el romaní (52,2%) i la carxofa (46,3%), aquesta última amb el caràcter estacional d’una verdura d’hivern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa