Vadegust
On comprar el millor pa de Sant Jordi de Catalunya

Sant Jordi ja és aquí. I per celebrar aquesta Diada com cal, i que sigui un dia complet, no podeu deixar de comprar un bon pa de Sant Jordi. I voleu saber quin és el forn o pastisseria de Catalunya que fa el millor pa de Sant Jordi? Molt fàcil: es tracta de la Pastisseria Larrosa, a Flix (Tarragona), que enguany ha guanyat la V edició del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya, agafant el relleu de Miquel Guich del Forn del Passeig, del barri de Sant Andreu de Barcelona.

El certamen l’organitza l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, i el primer premi d’enguay se l’ha endut Pau Carranza, de la Pastisseria Larrosa, que s‘ha enfrontat a altres 39 professionals en la competició que s’ha celebrat a la barcelonina Estació del Nord. Enguany, a més, el guanyador del certamen ha rebut el trofeu Eduard Crespo, un homenatge al mestre forner recentment mort, creador l’any 1988 d’aquest pa.

El segon i tercer lloc de la V edició del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya han estat per a David Hernández, de Montserrat Forners (Barcelona) i Emili Feliu, del Forn Sant Josep (Barcelona). El primer lloc en la categoria de les escoles ha estat per a l’alumna Neus García, del Institut Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils, i les seves companyes del centre Ignacia Vera i Anna Pujol s’han fet amb el segon i el tercer, respectivament.

La competició funciona així: els pans s’exposen en tres taules gegants amb un número i sense cap altra referència perquè siguin del tot anònims a la vista del jurat. Els jutges fan les seves valoracions després de tastar els pans presentats fets amb la recepta indicada en les bases del concurs, fixant-se en els components, la seva qualitat, el sabor, l’aspecte exterior i la textura; i trien els tres finalistes.

Finalment, el més de 300 pans elaborats es van lliurar a les associacions sense ànim de lucre Barcelona Actua, El Quiosquet de Déu i La Fundació Pare Manel, que els repartiran a famílies necessitades.

Pa de Sant Jordi al Forn Baltà de Barcelona | Viquipèdia
Pa de Sant Jordi al Forn Baltà de Barcelona | Viquipèdia

El pa de Sant Jordi

Poc es podia imaginar l’Eduard Crespo quan va tornar de la mili l’any 1972 i va agafar el testimoni del seu pare al capdavant de la fleca Balmes, creada pel seu avi Manel Crespo Miñana l’any 1908, que el destí li tenia reservat el títol de creador del pa commemoratiu de la diada de Sant Jordi. Corrien els anys 80 i tot el protagonisme de la celebració de les festes el tenien els pastissers amb les seves elaboracions dolces. El Gremi de Flequers de Barcelona volia que els seus associats tinguessin protagonisme i poguessin participar d’una diada tan simbòlica pels catalans com és la Diada de Sant Jordi. I amb aquest objectiu, el seu president de l’aleshores, Xavier Vilamala, li va encarregar a l’Eduard Crespo -en aquell moment un jove flequer que ja despuntava per la seva creativitat- la creació d’un pa per commemorar la diada de Sant Jordi.

Com que els pastissers fan elaboracions dolces, per diferenciar-se’n, l’Eduard Crespo va voler triar tres ingredient salats, la sobrassada, el formatge i les nous per elaborar aquest pa tan singular. “No podia ser un pa normal, un pa qualsevol, havia de ser un pa que parlés per sí sol. Em va semblar que aquesta combinació donava la talla per una diada tan maca com la de Sant Jordi”, assegurava el mestre flequer.

Més notícies
Eduard Crespo i Giorgina Crespo | Facebook Fleca Balmes
Mor el reconegut forner Eduard Crespo, creador del pa de Sant Jordi
Comparteix
Ha mort als 71 anys d'edat com a conseqüència d'una pneumònia
Pa de Sant Jordi al Forn Baltà de Barcelona | Viquipèdia
El pa de Sant Jordi va néixer al carrer Balmes de Barcelona
Comparteix
El mestre flequer Eduard Crespo, ànima de la fleca Balmes, va crear aquest pa per encàrrec del Gremi de Flequers de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa