Vadegust
L’oli retirat inclou varietats no aptes per al consum

La Direcció General de Salut Pública del Servei Extremeny de Salut (SES) ha elevat a la Justícia el cas del suposat oli d’oliva verge que la setmana passada va ser immobilitzat a Extremadura i Andalusia en tractar-se d’un frau i d’un delicte contra la salut pública, tal i com publica Facua.

Així ho ha disposat la Junta d’Extremadura, que ha rebut aquesta setmana el resultat de les primeres anàlisis realitzades pel laboratori Agroalimentari d’Extremadura que constaten la barreja d’oli lampant amb altres refinats no aptes per al consum.

Oli lampant i altres bareges de refinat

Lampant és aquell oli d’oliva verge de pitjor qualitat d’altres varietats que no és apte per al consum i que està destinat a la refinació per al seu ús industrial. Pot ser lampant per un problema en les olives, perquè hagin estat recollides del terra o bé perquè es troben massa madures.

No obstant això, també pot ser un oli lampant aquell que no és apte per al consum degut a deficiències en el procés d’elaboració, per la qual cosa presenta valors d’acidesa o paràmetres que no recomanen la seva ingesta.

Diverses ampolles d'oli | Pixabay
Diverses ampolles d’oli | Pixabay

11 marques enfronten un delicte contra la salut pública

El producte ha estat a la venda en negocis minoristes, gasolineres i mercats ambulants a Extremadura i Andalusia sota un total d’11 marques diferents: Acebuche, Virgen del Guadiana, Cortijo del Oro, La Campiña de Andalucía, Galiaceite 2022, La Abadía, Villa de Jerez, Don Jaén Aceite 2019, Imperio Andaluz, La Esmeralda i Vareado.

L’alerta alimentària ha motivat la immobilització i retirada del mercat de 68.000 litres d’oli per alteració del sabor, olor, color i consistència del producte. Els veterinaris i farmacèutics del SES van ser alertats arran de l’avís que van donar dos consumidors que havien adquirit l’oli i van detectar característiques organolèptiques alterades, corroborant ja en primera instància deficiències en l’etiquetatge i traçabilitat del producte.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) va rebre una alerta alimentària la setmana passada a instàncies de les autoritats sanitàries d’Andalusia on s’especificava que empreses sense número de registre sanitari i, per tant, fora de control oficial, estaven envasant oli i distribuint-ho en la Comunitat Autònoma d’Extremadura.

Devolució del producte

FACUA Extremadura recorda que els consumidors que hagin adquirit algun d’aquests productes afectats, podran portar-lo a l’establiment corresponent per a sol·licitar el reemborsament del preu abonat o la seva substitució per un nou producte concorde a la normativa.

Salut Pública informa la població que tothom que hagi adquirit oli de les marques anteriorment reflectides s’abstingui de consumir-lo i es posi en contacte amb els serveis farmacèutics o veterinaris del seu Centre de Salut, perquè l’informin sobre l’evolució de l’alerta i les actuacions a dur a terme.

Més notícies
Diverses ampolles d'oli | Pixabay
Intervingudes 9 marques d’oli d’oliva sense registre sanitari
Comparteix
Les autoritats sanitàries han detectat a Extremadura i Andalusia la venda d'oli que no reuneix els requisits per a la seva comercialització, i ha estat retirat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa