Vadegust
Els misteriosos orígens de l’amanida del xef

Segur que t’ha passat diverses vegades que en mirar la carta d’un restaurant has trobat una amanida anomenada “amanida del xef”. Es tracta d’un plat que porta pernil cuit, pollastre o gall dindi bullit, ous durs, tomàquet i cogombre sobre un llit d’enciam picat. I als anys 40 va ser adoptada com una opció lleugera però carnosa per a homes i dones de l’època.

Però, tal i com publica Ok Diario, tan simple i estàndard com semblen els ingredients de l’amanida del xef, els seus orígens continuen sent un tema d’acalorat debat entre els historiadors del menjar. Food Timeline revela que les cultures han estat posant carns i ous durs en les seves amanides d’enciam durant bastant de temps (com els francesos al segle XVII), per la qual cosa és difícil determinar on va néixer aquesta combinació en particular.

L’amanida del xef va tenir el seu apogeu en els anys 50, però una vegada que els restaurants de menjar ràpid van començar a servir la seva pròpia versió de les amanides del xef, va perdre el seu estatus de menjar refinat. Potser es deu a la senzillesa de l’amanida del xef que ningú sap amb certesa d’on va sortir, ni qui la va inventar.

Una amanida amb tonyina de llauna | Pixabay
Una amanida amb tonyina de llauna | Pixabay

Alguns atribueixen la invenció d’aquest plat a Louis Diat de l’hotel Ritz Carlton, l’amanida del qual suposadament va ser la primera que es va servir (la recepta està en el llibre Cooking a la Ritz de Diat que va ser publicat l’any 1941). Existeix la teoria que Diat es va inspirar en la molt similar Amanida Cobb. Tot i això, hi ha un registre escrit d’una “amanida del xef” anterior d’Edith Barber, la recepta del qual és completament diferent de la versió popular de Diat.

Però molts historiadors del menjar assenyalen als britànics per inventar la seva predecessora, el Salmagundi Sallet, una amanida del segle XVII amb una composició comparable d’ous durs, carns i adobats. El Salmagundi contenia alguns ingredients addicionals que falten en una amanida típica del xef, com ara anxoves, gambes, olives i api.

En realitat, el Salmagundi és realment qualsevol cosa que facis: és una amanida composta, feta de coses que t’omplen, com ara carns i greixos. L’amanida del xef segueix el model d’aquesta amanida més antiga, excepte que s’enfoca en ingredients més comuns com a carns fredes i enciam iceberg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa