Vadegust
El Lluçanès posa en marxa la Ruta de la Tòfona

Els amants de la tòfona tenen nova cita: el Lluçanès posarà en marxa a partir del mes de gener la Ruta de la Tòfona que comptarà amb activitats com una visita guiada a una plantació, un maridatge o un tractament de tofonateràpia en un centre d’estètica. L’objectiu d’aquesta iniciativa és explicar el cultiu de la tòfona, conèixer les seves qualitats i tastar alguns productes elaborats de forma natural.

La Ruta de la Tòfona compta amb el suport dels diferents agents del territori que s’hi dediquen i del Consorci del Lluçanès i, a més, s’ofereixen dues modalitats: la familiar, amb opció de tastar productes locals; i la visita gourmet, només per a adults, que inclou un tast de tòfona i productes trufats. La tòfona és un producte molt preuat que creix en entorns naturals, però que encara és poc conegut.

Una de les impulsores d’aquesta iniciativa és la Clara Busoms, i assenyala que també es vol ajudar a identificar el que “realment és tòfona” perquè es poden comprar productes amb “sabors a tòfona” que no tenen res a veure amb l’original perquè porten aromes artificials. En un futur es vol ampliar la ruta incorporant restaurants i altres negocis de la zona.

Tòfones i al fons un treballador de la botiga de Vic | ACN

Busoms insisteix que en els darrers anys han vist com els supermercats s’omplien de productes amb aromes artificials de tòfona però que “el sabor no té res a veure”. Unes pràctiques, lamenta, que han allunyat el producte a molts consumidors. És per aquest motiu que la ruta està pensada per persones que tinguin ganes de saber-ne més o per a aquelles que no tinguin coneixements.

La producció de tòfona té dues temporades marcades a l’any. La d’estiu, quan es cull l’anomenada tòfona blanca (‘tuber aestivum’), que va des de l’1 de maig fins a mitjans d’agost, i la temporada d’hivern, que és quan es cull la tòfona negra (‘tuber melanosporum’) que va des de mitjans de novembre fins a març. Amb la collita, però, no s’acaba el procés perquè també hi ha tot un treball de manteniment del terreny que és indispensable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa