Els amants de la tòfona tenen nova cita: el Lluçanès posarà en marxa a partir del mes de gener la Ruta de la Tòfona que comptarà amb activitats com una visita guiada a una plantació, un maridatge o un tractament de tofonateràpia en un centre d’estètica. L’objectiu d’aquesta iniciativa és explicar el cultiu de la tòfona, conèixer les seves qualitats i tastar alguns productes elaborats de forma natural.
La Ruta de la Tòfona compta amb el suport dels diferents agents del territori que s’hi dediquen i del Consorci del Lluçanès i, a més, s’ofereixen dues modalitats: la familiar, amb opció de tastar productes locals; i la visita gourmet, només per a adults, que inclou un tast de tòfona i productes trufats. La tòfona és un producte molt preuat que creix en entorns naturals, però que encara és poc conegut.
Una de les impulsores d’aquesta iniciativa és la Clara Busoms, i assenyala que també es vol ajudar a identificar el que “realment és tòfona” perquè es poden comprar productes amb “sabors a tòfona” que no tenen res a veure amb l’original perquè porten aromes artificials. En un futur es vol ampliar la ruta incorporant restaurants i altres negocis de la zona.

Busoms insisteix que en els darrers anys han vist com els supermercats s’omplien de productes amb aromes artificials de tòfona però que “el sabor no té res a veure”. Unes pràctiques, lamenta, que han allunyat el producte a molts consumidors. És per aquest motiu que la ruta està pensada per persones que tinguin ganes de saber-ne més o per a aquelles que no tinguin coneixements.
La producció de tòfona té dues temporades marcades a l’any. La d’estiu, quan es cull l’anomenada tòfona blanca (‘tuber aestivum’), que va des de l’1 de maig fins a mitjans d’agost, i la temporada d’hivern, que és quan es cull la tòfona negra (‘tuber melanosporum’) que va des de mitjans de novembre fins a març. Amb la collita, però, no s’acaba el procés perquè també hi ha tot un treball de manteniment del terreny que és indispensable.