Vadegust
Lidl se suma a la febre de la llet de proximitat i de preu just per als ramaders

La cadena de supermercats Lidl ha presentat aquest divendres la seva llet de quilòmetre zero amb la col·laboració de la cooperativa Campllong. Amb aquest projecte, l’empresa alimentària se suma a la lluita contra la precarietat en el sector de la llet. Aquest nou producte en bric, es ven a 85 cèntims el litre i es pagarà al ramader a 40 cèntims el litre. Segons ha explicat el director general de Compres de Lidl, Miquel Paradela “assegura la viabilitat de més de 40 famílies ramaderes a Catalunya”. En aquest context, Joan Pijoan, líder de la cooperativa Campllong també ha celebrat l’acord i ha insistit que “treballen per la qualitat de la llet, el benestar animal i la supervivència de les granges”.

A la presentació d’aquest matí, també hi ha assistit la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui ha dit que “no és cap novetat que el sector lleter del nostre país està en perill” i, per tant, l’executiu català està treballen per millorar la situació. Segons les dades del Govern, a l’agost el preu mitjà de la llet era de 33,4 cèntims quan per la rendibilitat dels ramaders es necessitaven uns 37,4 cèntims. Davant d’aquesta situació, la conselleria ja ha obert una nova línia de crèdits específics pel sector per finançar les necessitats de les empreses agràries. A més, ha posat en marxa la creació de l’Institut Català de la Llet, que tal com ha explicat Jordà, “impulsarà un índex de referència de preus per tenir en compte en els contractes de la llet.

Miguel Paradella, director general de Compres de Lidl, la consellera Teresa Jordà i Joan Pijoan, líder de la cooperativa Campllong / J.C.
Miguel Paradella, director general de Compres de Lidl, la consellera Teresa Jordà i Joan Pijoan, líder de la cooperativa Campllong / J.C.

En relació amb el preu, ambdós participants de l’acord han afirmat que “els contractes són flexibles” i, per tant, “el preu es modelarà en referència a les necessitats del sector ramader i les de la macroeconomia”, ha explicat Paradela. Actualment, aquesta llet es paga als ramaders a “una mica més de 40 cèntims el litre”, segons ha afirmat Pijoan. Tot i això, el preu podria variar davant dels canvis i les pujades de preu de les matèries primeres i l’energia.

Pel que fa a la situació de la cooperativa de Campllong, Pijoan ha explicat que “és un gran avenç pel sector” i ha recordat que aquest projecte “podrà ajudar a totes les granges de la seva cooperativa”. Actualment, tal com ha descrit Pijoan, la seva llet s’envasa i es produeix a Catalunya per una quarantege de famílies que “no tenen grans explotacions”. La gran majoria estan situades a Girona, però n’hi ha en altres zones com Osona. Així doncs, la consellera també ha agraït “l’esforç de mantenir la flama del sector viva”.

La nova llet de quilòmetre zero ja es pot trobar als sumpermercats Lidl / J.C.
La nova llet de quilòmetre zero ja es pot trobar als sumpermercats Lidl / J.C.

Lidl no és la primera cadena que està apostant per la llet de proximitat. Aquesta onada va començar amb els Vaquers Plana de Vic -la unió de dues cooperatives osonenques- i Bonpreu, que van acordar vendre una llet a preu just pels ramaders catalans. Així doncs, sembla que la preocupació davant la situació en la qual es troben els ramaders catalans i la disminució d’explotacions familiars està preocupant els operadors que comencen a despertar per fer acords que protegeixin aquest sector tradicional de la societat catalana. Perquè tal com ha conclòs la consellera Jordà: “Això és una lluita per la nostra pagesia, perquè ningú treballi per no guanyar-se bé la vida“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa