La llet és un dels principals aliments de la cadena alimentària, però a Catalunya la seva valoració ha caigut en picat els últims 20 anys. Els ramaders veuen insostenible la situació, perquè els grans operadors de la indústria, que abasteixen després els supermercats, la paguen per sota del preu que ells consideren adient en relació als costos de producció. En aquest context, les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona han començat un nou projecte, de la mà de Bonpreu: una prova pilot que es donarà a conèixer públicament dilluns. L’objectiu, però, és que Terra i Tast faci efecte dòmino i intentar canviar les regles del joc del mercat. La iniciativa, que s’inspira en el projecte francès C’est qui le patron?, busca crear una llet 100% catalana que es pagui a “preu just”, tal com expliquen les cooperatives.

“La precarietat del sector de la llet és un problema pels ramaders”, afirma Daniel Bassa, gerent de la cooperativa de la Plana de Vic. En declaracions a El Món, Bassa recorda que el sector ha viscut una gran davallada i que els preus “per ser competitius deixen de ser justos”. Davant d’aquesta incertesa, les cooperatives han tancat un acord amb la cadena de supermercats Bonpreu, que, segons Bassa, “és la primers disposada a pagar la llet al preu que toca” dins d’aquest projecte. En aquest punt, ambdues cooperatives lamenten que aquesta iniciativa sigui “una entre un milió”, tal com descriu Bassa. Esperen que hi hagi un efecte dominó perquè, segons Sebatià Juanola, ramader de Vaquers d’Osona i director del projecte, “només quedem el 10% dels ramaders que érem fa vint anys i això segueix a la baixa perquè no podem sobreviure”.

La granja del ramader Sebastià Juanola a Rupit / Jordi Borràs

Segons diuen les dues cooperatives, Bonpreu hi va contactar arran de la seva constant denúncia de la precarització i el poc valor que es dona al producte dels vaquers catalans. Asseguren que els costa més de 40 cèntims de mitjana produir un litre de llet i actualment hi ha poques operadores disposades a pagar aquest preu. De fet, en molts casos el venen a uns 0,30 cèntims. “No només no ens guanyem la vida sinó que també hi perdem diners”, afirma Juanola. En aquest context, Bonpreu -que de moment només ha dit que es tracta d’una “prova pilot”–, segons les cooperatives paga 0,41,5 cèntims el litre per la llet que s’envasa amb la marca Terra i Tast. “Una xifra que ja s’assembla més al que volem dir quan demanem un preu just”, destaca Bassa.

El cas d’èxit de França

Tal com també afirma el ramader de Rupit, aquesta iniciativa s’emmiralla amb el model francès C’est qui le patron?, un projecte que reivindica la necessitat de posar preus justos pel ramaders a la llet. “Els ramaders francesos han lluitat molt per unes condicions dignes i això és el que volem aconseguir”. A més, també assegura que França té “molta més tradició reivindicativa” i que el projecte allà ha tingut una gran acollida: “Volem demostrar que la gent també té molta consiència de territori”, afegeix Juanola.

La iniciativa porta unes setmanes als supermercats de la companyia alimentària. Els ramaders hi tenen moltes esperances posades, però Juanola també lamenta que, “si Bonpreu no augmenta el volum la producció del projecte, només suposaria una part molt petita dels nostres ingressos”. En aquest aspecte, tant Bassa com Juanola també intueixen i desitgen que aquesta acció del supermercat podria suposar una reacció per als altres industrials i distribuïdors: “Creiem que estem vivint un moment de molta sensibilització”, explica el gerent de la cooperativa de la Plana de Vic. “Si ha vingut una, pot ser que les altres es despertin”, afegeix el ramader d’Osona.

Una vaca dins la màquina munyidora automàtica a la granja de Sebastià Juanola a Rupit / Jordi Borràs

La controvèrsia del preu de la llet

La cadena de producció de la llet implica ramaders, operadors industrials i distribuïdors. Aquests últims són la cara més visible, és a dir, els supermercats. El preu al qual es paga la llet s’ha convertit en un problema. Mentre que els ramaders demanen que se’ls pagui més perquè no poden “sobreviure”, els operadors asseguren que el preu que paguen és el fixat. De fet, també hi ha diferències entre uns operadors i d’altres, perquè no està regulat. Davant d’aquesta incertesa, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va declarar a l’estiu que el preu adient a pagar als ramaders eren 37 cèntims el litre. Des de llavors, hi ha alguns operadors que han començat a pagar el que dona per bo la consellera, com per exemple Làctia –que abasteix Mercadona–, però la gran majora segueixen amb preus per sota aquestes xifres.

“Els operadors juguen amb la por dels ramaders”, denuncia Bassa. Tanmateix, recorda que molts ramaders acaben acceptant els preus que donen aquestes empreses perquè no tenen una alternativa, sense aquestes companyies, encara que no paguin els preus adients, els ramaders no podrien subsistir. “És un peix que es mossega la cua i al final fem malabars per intentar reivindicar els nostres drets i alhora mantenir les famílies”, descriu Juanola.

Poc relleu generacional i falta de personal

Un altre dels grans problemes dels ramaders és la falta de personal. Tot i que el món de la ramaderia ja està automatitzat, costa molt trobar a joves que vulguin mantenir la tradició i més “quan les condicions que se’ns presenten no són les millors”, replica Juanola. Això mateix ha passat a Rupit, on té la seva granja aquest ramader. En quest poble d’Osona, de 23 granges que hi havia fa uns anys, només queda la de Juanola: “És una pena perquè es nota que la situació va a pitjor”. En xifres absolutes aportades per Bassa, en els últims 20 anys, d’unes 4.300 granges que hi havia en queden 380, “totes tancades perquè no podem sobreviure a causa de la davallada de preus”, lamenta el gerent de la cooperativa de la Plana de Vic, que veu en aquesta qüestió la causa del problema de relleu generacional.

Sebastià Juanola i el seu fill a la granja que tenen a Rupit / Jordi Borràs

“La situació del sector de la llet és insostenible i nosaltres ens hem vist en la necessitat de fer alguna cosa” exclama Juanola. Amb aquesta iniciativa, les cooperatives pretenen llançar un missatge clar i demanar el preu just d’un producte tan essencial com la llet, perquè tal com recorda el ramader de Vaquers d’Osona: “El preu de la llum puja i nosaltres el paguem sense protestar, perquè el sector de la llet no pot fer el mateix?”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Maria Josep a febrer 11, 2022 | 22:47
  Maria Josep febrer 11, 2022 | 22:47
  M'hi apunto. A l'Esclat m'hi trobareu comprant la llet terra i tast! Gràcies per la informació. Però que a promocionin bé, sinò ni la sabrem trobar!
  • Icona del comentari de: Narcís a febrer 12, 2022 | 11:39
   Narcís febrer 12, 2022 | 11:39
   I quin preu té ? Potser més d'1 € ? Així una casa d' x individus .. com de litres al dia ( a banda, si hom cuina allò que fos ! ) ? Tot plegat, al voltant de 150 € / mes només en llet ( i ja no diguem mateix pa si és de llei .. luxe ! ) ! PD : no serà la comentarista funcionària .. després a demanar més sou a l'' Administració o impostos a ciutadà ras uns, i més rassos d'altres !
   • Icona del comentari de: Guillem a febrer 14, 2022 | 21:38
    Guillem febrer 14, 2022 | 21:38
    0.99€/L; res més enllà d'un preu raonable per una llet UHT de primera marca.
 2. Icona del comentari de: Visca la terra a febrer 11, 2022 | 23:05
  Visca la terra febrer 11, 2022 | 23:05
  Tot el nostre suport. Ànims.
 3. Icona del comentari de: Aquests pagent per treballar. a febrer 12, 2022 | 00:36
  Aquests pagent per treballar. febrer 12, 2022 | 00:36
  Bla bla bla i nya nya nya. Pel que veig a les pelis a anglaterra encara reparteixen a diari, d'aci allo de "dairy", la llet casa per casa, aqui només sabeu dir que perdeu diners, doncs plega veles i deixa de treballar pagant pels hipermerdes que tampoc no es tant dificil.
  • Icona del comentari de: blup a febrer 12, 2022 | 17:11
   blup febrer 12, 2022 | 17:11
   Què hi tens accions al Mercadona?
  • Icona del comentari de: Anònim a febrer 13, 2022 | 19:34
   Anònim febrer 13, 2022 | 19:34
   En serio?
 4. Icona del comentari de: Narcís a febrer 12, 2022 | 10:47
  Narcís febrer 12, 2022 | 10:47
  Però qui és un ramader per dir-li a un botiguer ( sigui hipermercat ) el preu que ha de fúmer al client ? PD : ell s'hi entengui amb qui hagi d' entendre's i .. no ens hi posi pel mig ! Nota : quelcom diari com és la llet així amb el munt de famílies que hi ha pel mig i . . volen posar preu de luxe ? Anotació al marge : i si us plau, la llet sigui llet de llei o natural d'allò més així sense remenar-la massa !
 5. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 12, 2022 | 11:28
  ciutadà febrer 12, 2022 | 11:28
  Doncs us desitjo molta sort, encara què aixó em comporti pagar la llet més cara que, per cert, trobo que és baratíssima. A aquest preu no trobo gens estrany que no us surtin els comptes.
 6. Icona del comentari de: importador a febrer 12, 2022 | 11:33
  importador febrer 12, 2022 | 11:33
  Sembla natural que les vaques catalanes facin llet 100% catalana.
 7. Icona del comentari de: Mar a febrer 12, 2022 | 12:04
  Mar febrer 12, 2022 | 12:04
  Fa molts anys que compro llet nostra i des que vaig saber que sortia al mercat Terra i Tast ho he intentat però quan arribo a Bonpreu ja s'ha esgotat. Un altra inconvenient es que crec que només tenen llet sencera i jo he de prendre llet desnatada. Així que espero tingui èxit aquest projecte i es pagui un preu just als ramaders
 8. Icona del comentari de: Rafel a febrer 12, 2022 | 20:52
  Rafel febrer 12, 2022 | 20:52
  Esteu pagant el preu de no apostar per la llet ecològica i de qualitat com van fer, per exemple, ramaders de Galiza. Ara tindríeu un producte amb poca competència i pel que es podria demanar un "preu just". La vostra llet convencional és ben igual a moltes d'altres resultat d'animals estabulats i menjant tones de químics de merda. Ara no us queixeu i busqueu solucions.
 9. Icona del comentari de: Ànims a febrer 12, 2022 | 21:26
  Ànims febrer 12, 2022 | 21:26
  Doncs ja ho sabeu, no compreu llet de fora.
 10. Icona del comentari de: ton c. a febrer 13, 2022 | 18:57
  ton c. febrer 13, 2022 | 18:57
  home si comparem el preu de una baguette amb la llet, tots dos son aliments imprescindebles, ara mireu l´inverssió que ha de fer un que fa pa i damunt es congelat amb el de les granges, jutjeu.l
 11. Icona del comentari de: Francis Fran a febrer 15, 2022 | 18:38
  Francis Fran febrer 15, 2022 | 18:38
  La verdad que los comentarios que leo parecen escritos por retrasados mentales o pixapins de Barcelona que es lo mismo. No tienen ni idea de lo que es mantener una granja para que ellos tenga su leche baratita cada mañana en el desayuno. Posiblemente piensan que fabricar leche es meter una moneda en una maquina y que esta te de el brick que les llega al super. Totalmente pateticos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa