Vadegust
Un jove de Talarn elabora pasta amb la varietat antiga de blat forment

Iban Campos, un jove emprenedor de Talarn (Pallars Jussà), conrea blat forment per fer-ne pasta. Es tracta d’una varietat antiga que fa uns anys es va recuperar al Lluçanès per fer-ne pa però també es pot consumir de d’altres maneres com el blat escairat o fer-ne cervesa. Del blat que va obtenir la temporada anterior, uns 3.500 quilos, n’acabarà elaborant uns 2.400 de pasta. Macarrons o tallarines són algunes de les varietats que elabora amb la farina resultant d’aquest cereal que es caracteritza pel seu baix contingut en gluten.

Iban Campos mostra un sarpat de blat forment i un sarpat de pasta elaborada amb farina d’aquest cereal | ACN

Campos sembra el blat forment a les finques familiars de Casa Miravet, el recull i el porta a la farinera per transformar-lo en farina, i de la farina resultant en fa la pasta, que ell mateix comercialitza en fires i mercats o en algun comerç del Pallars Jussà. D’aquesta manera tanca tot el cercle de la producció. L’elaboració de la pasta la va fent setmanalment en funció de les demandes del mercat.

El gran valor nutritiu del blat forment

Per Campos tornar a conrear blat forment ha estat com tornar als orígens i fer el que ja feien antigament al Pallars. Però el valor nutritiu d’aquesta varietat de cereal va ser el que va fer decantar Iban Campos per sembrar blat forment amb l’objectiu final de fer-ne pasta, una varietat de més qualitat i millor digerible.

Alhora, Campos ha explicat que va poder sembrar aquesta varietat a Talarn gràcies a la labor feta per productors del Lluçanès. Alguns agricultors de la Conca de Tremp li van adquirir llavor per plantar-ne però reconeix que són molt pocs els que planten aquesta varietat antiga a Catalunya.

Una espiga de blat forment | ACN

A més, el jove pallarès assegura que no coneix cap altre obrador que faci pasta amb blat forment i ha detallat que el seu pròxim repte és fer galets amb aquesta varietat antiga de blat.

Aquest és un projecte personal que ha obtingut el premi de Jove Emprenedor del 2022 que atorga el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa