Vadegust
Gaudeix de l’enogastronomia als trams 3 i 4 del Grand Tour de Catalunya!

T’agradaria conèixer en detalls els 5 trams que formen el Grand Tour de Catalunya? T’ho expliquem! Com recordaràs, en la darrera entrega et vam parlar dels trams 1 i 2, i ara entrem de ple en els trams 3 i 4. Però per si encara no saps què és el Grand Tour de Catalunya, et fem un petit resum. El Grand Tour de Catalunya és un itinerari circular per a descobrir l’essència de Catalunya. Connecta icones culturals, paratges naturals i plaers enogastronòmics que defineixen la personalitat d’aquesta terra, tant en el medi rural como en l’urbà. Inspirat en els grans viatges que es van iniciar a mitjans del segle XVII, el Grand Tour de Catalunya es un recorregut de més de 2.000 kilòmetres, concebut per a recórrer-lo en vehicle motoritzat de dues maneres: en una ruta única de 13 dies, la Ruta Icònica, o en 5 trams, d’entre 5 i 7 etapes cadascun.

Ens centrarem ara en els trams 3 i 4.

Tram 3: molt a prop del cel

Com saps, cada tram està format per diferents etapes, i aquestes són les que conformen el tram 3:

  • Etapa 1: Dels templers de Lleida al millor cel de Catalunya

Comencem doncs per la primera etapa del Tram 3! Som a Lleida, on el campanar octogonal de 60 metres de la Seu Vella es dibuixa al cel. La catedral s’eleva per damunt del cel de la ciutat, des d’on podrem contemplar tota la plana i els cultius d’arbres fruiters que s’estenen a les ribes del riu Segre, un paisatge completament diferent del de l’etapa anterior. El camí continua per endinsar-nos en la serra del Montsec. Allà hi ha Àger i el seu cel colpidor, considerat reserva Starlight. El millor lloc per observar-lo és al Parc Astronòmic del Montsec. El municipi també compta amb un altre espectacle natural, el Congost de Mont-rebei, amb parets verticals de 500 metres, creat per l’erosió del riu Noguera Ribagorçana. Resseguirem el riu, passant per l’estret del Mu, en direcció a Balaguer, fins a arribar a Camarasa. Aquest darrer municipi és conegut pel seu pantà, on s’hi poden practicar activitats aquàtiques, i per les seves parets rocalloses, que atrauen escaladors d’arreu del món.

En aquesta etapa, gaudiu també de l’enogastronomia! Què hi trobareu?

Productes de la gastronomia de Lleida:

  • L’horta de Lleida: L’horta nodreix de verdures i hortalisses uns plats protagonitzats per carn de granja o de corral i, sobretot, pel porc. Cal destacar que les comarques de Lleida són la primera àrea de producció pecuària de Catalunya, sobretot en producció de carn de porc (engreixament de porcs a partir de garrins), de  vedella i de llet. El municipi presenta una de les densitats pecuàries més altes de Catalunya destacant les granges de porcí. Un entorn on també és troben arbres fruiters sobretot de pera, també de poma, préssec i nectarina.
  • Vi i Oli amb Denominació d’Origen: El vi (DO Costers del Segre) i l’oli d’oliva (DOP Garrigues) de Lleida són productes de primera qualitat reconeguts a nivell mundial. Lleida forma part de la Ruta del Vi de Lleida que promociona i potencia el turisme enològic sostenible i de qualitat a les terres de Lleida.
  • La cuina del caragol: Lleida és la capital de la cuina del caragol. El caragol es pot cuinar a la llauna, i es menja acompanyat d’allioli o vinagreta, amb samfaina, a la brutesca, a la gormanda, etc. La festa gastronòmica de l’Aplec del Caragol ,que se celebra a finals de maig, és el màxim exponent de la cuina autòctona de Lleida.
  • Dolços i pastisseria: Dels obradors de les pastisseries i forns lleidatans surt un dels productes més típics: la coca de recapte, un tipus de massa de pa aplanada i cruixent coberta d’escalivada, tonyina, bacallà…I cuita al forn. Durant tot l’any també trobareu els Granados, uns dolços d’ametlla que duen el nom del reconegut músic de Lleida, Enric Granados, i els bombons en forma de caragol. Una bona forma d’acostar-se a la nostra rebosteria és seguir el calendari festiu: Ferradures de Sant Antoni, Cristines de Sant Blai, bunyols de vent, orelletes i panadons, mones de Pasqua per Setmana Santa, panellets de Tots Sants, coca dolça amb fruita confitada per Sant Joan
  • Altres com ara bolets o bacallà (el podreu degustar a la “llauna”, gratinat amb allioli de poma, amb samfaina, amb mel…).

Experiència apícola a Mont-Rebei: Apiferro organitza una visita guiada a les seves instal·lacions per conèixer el món de l’apicultura i la feina de les abelles. Inclou un tast de mel en plena natura amb vistes privilegiades al congost de Mont-Rebei. Des del punt de trobada, els visitants pujaran a un 4×4 per arribar fins a les arnes, on comença l’activitat. Un cop equipats com vertaders professionals, s’inicia la visita del rusc amb l’apicultor i biòleg Xavier Ferro com a guia. S’entrarà en contacte directe amb les abelles mentre s’aprèn sobre el funcionament del rusc, el cicle vital de l’abella i la seva funció a la natura. La proposta permet observar de prop els nius de cria i conèixer el paper que tenen les abelles en el manteniment de la biodiversitat i l’ecosistema de l’entorn. Finalitza amb una degustació de mels i altres productes locals que s’hi combinen, com ara formatge, sobrassada, ametlles, fruita o altres productes de temporada. Durant el tast s’explicarà el procés d’obtenció de la mel i de les seves propietats i beneficis, així com el d’obtenció d’altres productes derivats del treball de les abelles.

Delecta els sentits amb els grans vins de Castell d’Encús: Visita de les instal·lacions i l’emplaçament del celler Castell d’Encús, al Pirineu lleidatà, on es descobreixen els processos i la filosofia de la creació dels seus vins i s’ofereix un tast de sis ampolles. Amb dècades d’experimentació, aprenentatge i meditació, Castell d’Encús vol transmetre la seva filosofia a través d’aquesta visita guiada, mentre es gaudeix de l’entorn natural que l’envolta i se’n descobreixen les tradicions pirinenques, en una proposta de conscienciació sobre el respecte a la terra, les vinyes i la seva història. Durant el recorregut es poden conèixer els paisatges que determinen els sabors dels seus vins, el clima i els costums locals. A més de gaudir dels paisatges i descobrir les almàsseres de pedra, la visita inclou una degustació exclusiva al celler, amb un tast de sis vins.

Coneix la ratafia visitant l’antiga fàbrica Licors Portet: La proposta comença amb la visita a la fàbrica centenàriade Licors Portet, on es podrà descobrir el procés d’elaboració d’un dels licors catalans més tradicionals: la ratafia. A través del recorregut, el visitant s’endinsarà en el món alquimista de les maceracions i les destil·lacions en alambí de llenya al bany maria de les diferents plantes aromàtiques, arrels i espècies, essencials per elaborar-la. També es podrà admirar la col·lecció d’ampolles de ratafia i les més de dos mil miniatures de licors d’arreu del món que acull. En finalitzar la visita, es durà a terme un tast dels licors que s’hi elaboren, a més de poder adquirir-ne algun a la botiga annexa.

Vinyes de Castell d’Encús | Agència Catalana de Turisme
  • ETAPA 2: Natura i cultura a la Vall de Boí

Seguim! Deixem enrere el paisatge prepirinenc de camí a la Vall de Boí per trobar un tresor natural com la Vall Fosca, que rep el seu nom perquè els forts pendents de les muntanyes dificulten que el sol arribi al fons de la vall. A partir del Pont de Suert la carretera s’enfila cada cop més per les muntanyes fins a arribar als pobles de la Vall de Boí, que acullen vuit esglésies i una ermita romàniques dels segles XI i XII, declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. El Centre del Romànic de la Vall de Boí organitza visites guiades per submergir-se en la seva història. La Vall de Boí és també una zona ideal per practicar esports d’hivern i d’aventura, i per tastar embotits artesans com el xolís. Així mateix és la porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici -on també s’hi pot accedir des de la Vall Fosca i Espot-, l’únic parc nacional de Catalunya i reserva Starlight per la UNESCO.

Teniu gana? Atenció a la gastronomia pirenaica!

Gastronomia pirenaica: la Vall de Boí és un lloc perfecte per a tastar la contundent gastronomia pirenaica: bolets, formatge de pastor i una carn que en els restaurants de la zona serveixen cuinada a la llosa. A més, en aquesta zona fan alguns embotits molt característics com la girella -l’únic embotit català que es fa amb menuts de xai- i el xolís -un embotit fet amb carns del porc: pernil, llom, espatlla i una barreja de papada i cansalada fresca-.

  • ETAPA 3: Val d’Aran, cascades i fauna singulars

Som a la Val d’Aran, i per entendre la seva història és fonamental tenir en compte la seva particular localització geogràfica i la seva orografia. Aquest territori singular dels Pirineus de Catalunya no només té una llengua pròpia, l’aranès, sinó també uns costums lligats a una terra que durant molt de temps va estar aïllada. A la capital, Vielha, destaca l’església de Sant Miquèu, construïda durant diferents èpoques i on esbarreja el romànic i el gòtic. Seguint el curs del riu Garona, es pot combinar el senderisme amb la visita a alguna de les nombroses cascades que es troben repartides per aquest territori. També es poden observar animals en semi llibertat, com el llop o la llúdriga, al parc Aran Park de Bossòst. I abans de deixar la vall s’ha de tastar l’olla aranesa, una sopa típica molt nutritiva d’alta muntanya.

  • ETAPA 4: En ruta pels llacs glacials i el relax termal d’alçada

Començem l’etapa caminant pels pobles amb cases de pedra i teulades de pissarra de la Val d’Aran. Aquí trobem petits tresors com la formatgeria més alta dels Pirineus, a Baguergue, a 1.419 metres d’altitud, o esglésies romàniques del s. XII com la de Santa Maria a Arties. A Salardú, a l’interior de l’església de Sant Andrèu, descobrirem la talla romànica del Crist de Salardú, una de les més valuoses del romànic aranès, creada al segle XII. El recorregut per la Val d’Aran es pot fer en una e-BTT, una bicicleta elèctrica de muntanya. Per exemple, entre Arties i Salardú, que ofereix unes vistes espectaculars del pic del Montardo. Molt a prop, es pot fer un relaxant bany en aigües sulfuroses als Banhs de Tredòs, l’establiment termal més alt d’Europa.

La Val d’Aran té la seva pròpia gastronomia! Què és el que no us podeu perdre? Això:

Artesans que elaboren fuet, que aquí es coneix com langoisa seca.

Olha Aranesa: una contundent i saborosa sopa típica de la gastronomia de la vall.

Olha Aranesa | Agència Catalana de Turisme
  • ETAPA 5: Ràfting, pastors i vida rural als Pirineus

Finalment, en aquesta etapa ens trobem al Pallars Sobirà, on descobrim els espectaculars paisatges del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ja sigui en una ruta a cavall, en BTT, a peu o practicant esports d’aventura. Sort és una destinació de turisme esportiu de Catalunya amb infraestructures i serveis per fer fàcil l’estada de l’esportista. Juntament amb Sort, Llavorsí, Rialp, Esterri d’Àneu i la Ribera de Cardós són les capitals catalanes del ràfting que es practica a la Noguera Pallaresa, un dels millors rius d’aigües braves d’Europa. Ara, marxem cap a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, on descobrim com vivien les famílies i com eren les cases dels Pirineus durant la primera meitat del segle XX. A la Casa de l’Os bru d’Isil s’expliquen tots els detalls sobre la vida d’aquest mamífer reintroduït als Pirineus.

I el proper destí és la Seu d’Urgell. Ofereix infinitat de rutes verdes i atractius com la catedral de Santa Maria, l’única catedral íntegrament romànica de Catalunya. S’ha de tastar el formatge de la Seu, l’únic amb denominació d’origen protegida de Catalunya, i, si és el moment, visitar la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

El formatges caracteritzen aquesta etapa, gastronòmicament parlant:

Bons formatges: Després de les emocions, la visita a alguns artesans del formatge de muntanya ens torna les pulsacions al seu ritme habitual. Ens apuntem a conèixer el procés d’elaboració i a tastar els productes d’unes formatgeries que han obtingut prestigiosos guardons com el World Cheese Award.

El formatge de la Seu d’Urgell: en aquesta localitat trobem l’únic formatge de Catalunya amb denominació d’origen protegida, un producte d’alta qualitat gràcies a l’entorn on es produeix. La Seu d’Urgell està considerada la capital catalana del formatge gràcies a la importància de la Fira de Formatges Artesanals del Pirineu que se celebra, en el mes d’octubre, durant la fira de Sant Ermengol.

Més informació del Tram 3.

Tram 4: Oda a la natura

Hem finalitzat el Tram 3 a la Seu d’Urgell, des d’on arrenquem. Aquest tram es dirigeix cap a l’est creuant els Pirineus de Catalunya mentre voreja el Parc Natural del Cadí-Moixeró. La ruta passa pel monestir de Ripoll, amb la seva façana amb escenes bíbliques, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb els seus 40 volcans, i municipis emblemàtics de la zona com Santa Pau, Besalú i Banyoles. Culmina a Figueres, porta d’entrada a l’univers del geni Salvador Dalí.

  • ETAPA 1: Picasso, el Pedraforca i els pèsols negres del Berguedà

Comencem la jornada practicant esports d’aventura al Ràfting Parc de la Seu d’Urgell. Després agafem el cotxe cap a Gósol seguint la carretera que voreja el Parc Natural del Cadí-Moixeró, que ens ofereix trams panoràmics dels seus imponents cingles. Arribem a Gósol i hi visitem el Centre Picasso, i descobrim l’estada inspiradora que hi va fer el pintor l’any 1906. El massís del Pedraforca és la següent parada. La seva peculiar forma de forca s’alça majestuosa i atrau senderistes des de fa molts anys. La comarca compta també amb una xarxa de camins històrics de prop de 2.000 km, la majoria d’origen medieval, com el Camí dels Bons Homes. De camí a Bagà fem una parada a Guardiola de Berguedà per visitar el monestir de Sant Llorenç -una joia romànica del segle XI- i gaudir d’un àpat típic de la zona amb patates emmascarades amb botifarra negra i trumfos amb col, un trinxat de col i patata. Una passejada pel conjunt medieval de Bagà farà baixar el dinar.

Aquesta primera etapa és ideal per fer un tastet de la cuina del Berguedà! Sabeu què hi trobareu?

Cuina del Berguedà: assortit de receptes locals como els pèsols negres amb cansalada viada, les patates emmascarades amb botifarra negra i el trinxat de col i patata al que aquí li diuen trumfos amb col.

  • ETAPA 2: Experiències d’alçada a la Cerdanya

La ruta agafa volada a l’estació d’esquí de la Molina, on podem fer un sopar de muntanya al refugi del Niu de l’Àliga, a 2.520metres, i un descens sota la llum de la lluna. Des del refugi hi ha unes vistes immillorables de la vall de la Cerdanya, del Ripollès i del Berguedà. El camí segueix cap al poble medieval de Bellver de Cerdanya, on es troba l’església romànica de Santa Maria de Talló, un dels punts importants del Camí de Sant Jaume a Catalunya. Després, a Llívia, val la pena visitar la farmàcia Esteve, una de les més antigues d’Europa i que manté l’essència clàssica del 1415. Marxem cap a Castellar de N’Hug, un altre poble preciós de cases i carrers de pedra, on neix el riu Llobregat en forma de cascades naturals impressionants. Per arribar-hi creuarem zones boscoses de pi negre, pi roig i rasos alpins que formen part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Us agrada la brioixeria? Doncs pareu atenció!

Croissants a Castellar de n’Hug: és una localitat coneguda, entre altres coses, per la mida desmesurada del seus croissants.

  • ETAPA 3 Del monumental Ripoll a la Vall de Núria

El monestir de Santa Maria de Ripoll i la seva portalada és una de les grans peces escultòriques del romànic europeu amb escenes de la Bíblia. Fundat pel comte Guifré el Pelós l’any 879 i dirigit per l’abat Oliba, va ser un centre religiós i cultural de primer ordre gràcies a la gran producció i còpia de manuscrits dels segles X al XII. En direcció nord, a Ribes de Freser es pot agafar el tren cremallera: és l’únic mitjà de transport per arribar a la Vall de Núria. Al seu santuari s’hi venera la imatge de la Mare de Déu de Núria, una talla d’estil romànic del segle XII o XIII. L’estació d’esquí ofereix moltes activitats per fer amb nens. De camí a la Garrotxa, els pobles medievals de Sant Joan de les Abadesses, amb el seu monestir del segle XII, Camprodon i Beget atrauen l’atenció amb els seus balcons de fusta i pedra, i Castellfollit de la Roca, situat sobre una cinglera, es converteixen un mirador natural per contemplar el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Hora de dinar o berenar? Mireu quines experiències gastronòmiques podeu fer en aquesta etapa:

Galetes artesanes a Camprodon. La part més dolça de Camprodon està associada a la família Birba, que des de finals del segle XIX s’ha dedicat a la producció i elaboració de galetes artesanes. La primera fàbrica Birba de Camprodon s’inaugura l’any 1929, encara que després de la Guerra Civil ha de ser reconstruïda. Durant els anys 90, deixa de pertànyer a la família Birba i es realitza una forta inversió en maquinària per a adaptar-se a les exigències del mercat, amb una posterior expansió comercial. Avui dia, l’actual fàbrica compta amb més de 7.000 m² i capacitat per a triplicar la producció anterior. No obstant això, en l’actual fàbrica encara es conserven màquines i forns antics.
Les fleques i pastisseries de Camprodon omplen els seus aparadors de dolços, pastissos, galetes, coques i tortells artesans característics del municipi.

Visita pastures i dinar KM0: Can Pastoret, a Molló, organitza una sortida guiada per l’entorn del coll d’Ares a les seves instal·lacions i pastures, on es podrà veure el bestiar, gaudir del paisatge i conèixer fets històrics impressionants, així com aprendre com funciona una explotació agrària i ramadera de muntanya. A l’hora de dinar s’ofereix un tast guiat amb les millors carns de Can Pastoret, acompanyades amb altres productes de la zona.

  • ETAPA 4: Sobrevola volcans a la Garrotxa

La Garrotxa és una terra de prats conreats, pastures i turons suaus que amaguen tresors geològics que ens porten a un viatge en el temps de 700.000 anys. Ens endinsem al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa dalt d’un globus. Des del cel s’aprecien millor els seus 40 cons volcànics, com el de Santa Margarida i el Croscat, el més gran de la península Ibèrica, situat enmig d’alguns dels boscos més frondosos i ombrívols de Catalunya. Al parc també es troba la Fageda d’en Jordà, amb arbres que sembla que arriben fins al cel, i que va créixer sobre el camp de lava del volcà Croscat. De camí cap a la costa, coneixem aquesta comarca rica en aigua resseguint els rius Fluvià, Brugent i Llémena per fer parada i fonda a Santa Pau, on tastarem la cuina volcànica basada en el receptari tradicional de la Garrotxa i en productes de la comarca, com els famosos fesols de Santa Pau.

L’enogastronomia també té un paper important en aquesta etapa!

De compres per Olot: Una visita guiada pel mercat i les botigues centenàries del centre ens ajuda a familiaritzar-nos amb les delicies per les que és coneguda la comarca, els llegums, que comprem a granel; els embotits, xocolates i la ratafia, un dels licors catalans més estimats.

– Fem coincidir l’hora del dinar amb la visita a Santa Pau, un altre dels Pobles amb Encant, per a tastar las mongetes o fesols més famoses de Catalunya.

Plat de cuina volcànica de La Garrotxa | Agència Catalana de Turisme
  • ETAPA 5: L’Empordà surrealista de Dalí

L’etapa comença al llac de Banyoles, on aprofitarem per aturar-nos i passejar per la riba. També hi podrem descobrir la seva fauna i practicar el rem. Reprenem la ruta en direcció nord travessant conreus i grans masos que obren finestrals amb arcs de cara al sud. La següent parada és Besalú, que destaca pel seu pont romànic fortificat sobre el riu Fluvià, un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya. En el seu nucli històric hi ha el call jueu, que encara conserva la sinagoga, i el micvé, una casa de banys jueva d’estil romànic. El final d’etapa comença a endinsar-nos a la Costa Brava. Ho fa a Figueres, vila natal de Salvador Dalí, porta d’entrada a l’univers surrealista del pintor. Al Teatre-Museu Dalí es poden veure fins a 1.500 obres de l’artista, i caminant pels carrers de la ciutat també descobrirem altres indrets que van marcar la seva vida.

I si et ve de gust veure com a l’Empordà van renovar el receptari de cuina catalana aquesta és la teva etapa!

Ruta enogastronòmica de Figueres: En els anys 70 els cuiners empordanesos Lluís Duran i Josep Mercader, influenciats per les tècniques de la nouvelle cuisine française, renoven el receptari de la cuina catalana contemporània tal i com la coneixem avui en dia. Es poden tastar tapes clàssiques d’aquest llegat gastronòmic acompanyades de vins empordanesos a l’alçada del cobert. S’ofereixen tres itineraris: l’itinerari que comença a El Motel, el que s’inicia al Celler de Ca la Teta i el de Can Jeroni, que inclou visita al Mercat de fruita i verdura.

Més informació del Tram 4.

Ara que ja coneixes els Trams 3 i 4, és moment d’organitzar la ruta al teu gust i que consultis les experiències i destins del tram. Ho pots fer des d’aquest planificador.

I si et fa mandra organitzar-ho tot tu, confia en una de les agències de viatge que t’organitzen el viatge.

Més notícies
Amb el Grand Tour de Catalunya podràs gaudir d'una experiència com aquesta al Penedès | Agència Catalana de Turisme
Plaers enogastronòmics que no et pots perdre amb el Grand Tour de Catalunya
Comparteix
És un itinerari circular per a descobrir l’essència de la nostra terra en tots els seus vessants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa