Encara no coneixes el Grand Tour de Catalunya? És un itinerari circular per a descobrir l’essència de Catalunya. Connecta icones culturals, paratges naturals i plaers enogastronòmics que defineixen la personalitat d’aquesta terra, tant en el medi rural como en l’urbà. Inspirat en els grans viatges que es van iniciar a mitjans del segle XVII, el Grand Tour de Catalunya es un recorregut de més de 2.000 kilòmetres, concebut per a recórrer-lo en vehicle motoritzat de dues maneres: en una ruta única de 13 dies, la Ruta Icònica, o en 5 trams, d’entre 5 i 7 etapes cadascun.
Aquest nou producte turístic dissenyat per l’Agència Catalana de Turisme, els Patronats de Turisme i les Oficines de Turisme permet descobrir, explorar, viure, tastar i gaudir de Catalunya al ritme de cada viatger.
Inclou en cada tram:
- Els grans atractius de Catalunya
- Tradicions i festes locals
- Propostes gastronòmiques
- Carreteres panoràmiques amb racons màgics
- Experiències de turisme cultural, enogastronomia, activitats en la natura i turisme actiu
Els trams inclouen carreteres paisatgístiques i tenen l’inici en ciutats ben connectades a les quals es pot arribar en tren.
Fes clic aquí per a organitzar la ruta al teu gust i consultar les experiències i destins del tram 1.

Tram 1: de Barcelona a Tarragona
En aquest article ens centrarem en el tram 1: el que va des de Barcelona fins a Tarragona. El punt de partida del Grand Tour de Catalunya és la ciutat de Barcelona i el seu llegat modernista, que ens porta fins a la Tarragona romana, terra de calçots, cava i xató. Pel camí, ens descobreix la muntanya de Montserrat, Cardona i el seu castell, i el patrimoni historicoartístic de Solsona. També ens mostra els paisatges de vinyes i els cellers del Penedès, l’encant de Sitges i el llegat musical de Pau Casals al Vendrell, fins a arribar a les platges del Garraf i el nord de la Costa Daurada.
Més informació sobre el tram 1.
Consulta aquí totes les experiències que es poden gaudir en aquest tram.
Aquí et pots descarregar la ruta completa del tram 1.
I també pots descarregar el track de la ruta del tram 1.
I si vols acompanyar el tram amb música, descarrega’t la playlist!

En el tram 1 trobarem diferents experiències gastronòmiques, especialment en les etapes 3, 4, 5 i 6, que detallem a continuació:
ETAPA – 3 Del cel de Montserrat al Pla de Bages
- Comprar mató a la plaça del santuari de Montserrat.
- Ruta de les tines de la Vall del Montcau: unes enormes construccions de pedra seca on s’elaborava el vi a peu de vinya quan la comarca del Bages n’era una gran productora. Més informació.
- Tastar els vins de la DO Bages. Més informació.
ETAPA 4 – Del barroc de Solsona a les aromes del Penedès
- Visita a Sant Sadurni d’Anoia, capital del cava: A Sant Sadurní d’Anoia visita al Centre d’Interpretació del Cava, en les diferents sales del qual es descobreix la història de la DO Cava, els protagonistes i l’arquitectura d’aquesta beguda.
- DO Penedès: La seva vinya està encaixada entre Montserrat i la mar Mediterrània, un paisatge marcat per algunes suaus ondulacions del terreny i grans planícies que estableixen una analogia amb aquesta mar que li dona caràcter.
- Ruta Miravinya, que recorre cinc miradors i diferents cellers visitables de la DO Penedès: cinc talaies amb vistes magnífiques sobre un paisatge vinícola de l’Alt Penedès esquitxat de marges i barraques de pedra seca.
- Vinya i Brunch a la Finca del Celler Agustí Torelló i Mata: es tracta d’una visita guiada per les instal·lacions, vinyes i oliveres del celler Agustí Torelló Mata, que inclou un aperitiu final acompanyat per vins i caves de la marca. La proposta inclou un brunch (esmorzar dinar) entre vinyes amb una taula d’embotits i formatges de proximitat, pa artesà i xocolata de pebre i xili. L’àpat anirà maridat pel vi Espantallops, de DO Penedès (monovarietal de macabeu, criança en bota durant un any i dos anys en ampolla), el cava Brut Nature Guarda Superior (macabeu, xarel·lo i parellada) i el cava rosat monovarietal de trepat Guarda Superior.
- Cavatren H0, una maqueta de trens dins les caves. Es tracta d’una proposta de visita a un celler que elabora caves des del 1954, i que permet tastar-los al final de la visita. A més, compta amb l’atractiu de veure una maqueta de trens inspirada en Sant Sadurní i el seu entorn.
ETAPA 5 – La Carretera del Vi i el llegat de Pau Casals
- Catànies de Vilafranca: Vinseum de Vilafranca del Penedès, un museu, situat en un antic palau davant de la basílica de Santa Maria, que està dedicat a les cultures del vi. No resulta fàcil decidir entre la gran oferta enogastronòmica dels cellers del Penedès, amb diferents visites temàtiques, activitats i tastos. Pots optar per un maridatge de vins i formatges que ofereix l’àmplia gamma de matisos d’aquests vins que neixen tan a prop de la mar. Abans de deixar Vilafranca del Penedès et pots acostar a una confiteria per comprar un parell de capses de catànies.
- Tastar la malvasia: tastar un dels vins més curiosos que es produeixen a Catalunya, un dolç fet amb malvasia, que es continua elaborant gràcies a la Fundació Hospital Sant Joan Baptista.
ETAPA 6 – El Cister, la Capona i Tarragona
- Tast de vins a la DO Tarragona: A Cabra del Camp pots fer una activitat de marxa nòrdica entre vinyes i camps de cereals. La brisa suau que bressola els cultius i l’agradable temperatura conviden a la introspecció, un moment íntim que et connectarà amb les bondats del paisatge mediterrani. L’activitat finalitza amb la degustació d’un vi de la DO Tarragona i de l’oli de la denominació d’origen protegida (DOP) Siurana.
- Tast d’oli a la DOP Siurana.
- Walk&Wine al Celler Mas Vicenç. Aquesta proposta és una combinació perfecta d’esport, vins i gastronomia entre les vinyes del voltant del celler. L’experiència permet conèixer la tècnica de la marxa nòrdica, així com les terres on es planta el raïm, les varietats que s’hi treballen o els tipus de sòl. A més, s’obsequia el visitant amb maridatges gastronòmics, elaborats en cada edició per un restaurant diferent del territori. Un matí complet que finalitza amb la visita a les instal·lacions del celler, amb degustació de productes de Mas Vicenç.

10 raons per visitar Catalunya com a destinació enogastronòmica
I si encara tens dubtes, t’oferim 10 raons per visitar Catalunya com a destinació enogastronòmica:
- Apassiona’t per la gastronomia: Si t’agrada menjar i beure bé; si vols viure un país on la passió per la gastronomia es troba en cada plat i en cada copa, en els productes artesans, en la seva gent, les seves tradicions i el seu dia a dia, Catalunya t’espera. Ve de gust.
- El gust de la història: El Mediterrani més pur i la cultura clàssica, Àfrica, l’herència musulmana i la jueva, Amèrica i el Carib, segles de tradicions, una ànima eclèctica i una mirada valenta sempre cap al futur: explora el nostre receptari, tasta els nostres vins i descobriràs el nostre passat i tot allò que depara el futur.
- Herois del rebost: Generació rere generació, elles i ells han guardat el sabor de la tradició, preservant l’essència del nostre receptari. Sovint sense saber-ho, estoicament, amb amor per les coses ben fetes. Cultivant la vida. Formatges, embotits, hortalisses, fruita, cereals, vins i licors, pesca, bolets… Ells són els guardians del gust i conèixer-los està al teu abast.
- Cuiners de pur geni: Explorar els límits de la cuina d’avantguarda; tastar creacions impossibles que fan volar la imaginació, però també reconfortar-te amb la cuina de sabors populars i enamorar-te de les expressions més senzilles. Emociona’t amb el talent dels cuiners que són referència internacional.
- Cuines per a tots els paladars: En poc altres llocs trobaràs tanta diversitat de paisatges com cuines diferents per explorar: la consistència de la cuina de muntanya, la caça i els bolets, la cuina marinera, els arrossos, la cuina burgesa, la cuina urbana, la fusió o les tapes… No saps per on començar? No te les acabaràs.
- Oblida’t dels tòpics: Sí, a Catalunya trobaràs paelles, tapes, sangries, pintxos i tota la resta de tòpics que coneixes. Però sigues valent, deixa’ls enrere, explora la cuina i els vins locals i descobriràs el tarannà d’un país que et deixarà empremta.
- Molt més que Barcelona: Barcelona ho té tot, però més enllà dels seus límits hi tens tot un país per descobrir. Racons de natura inimaginable, pobles medievals aturats en el temps, arquitectura sorprenent, museus, cultura i, també, un mosaic de cuines, productes i artesans que no surten a les guies. Viatja a les arrels de la cuina catalana.
- Recorre el país de copa en copa: Els vins llargs i persistents del Priorat i els caves de bombolla fina i vibrant són només la cara coneguda d’una escena vinícola apassionant. Cellers de prestigi, vinyerons intrèpids, petits viticultors familiars, viticultura artesana, varietats úniques, enoturisme i oci, tradició i un patrimoni mil·lenari fan possible la singularitat per a molts encara desconeguda dels vins catalans. Atreveix-t’hi.
- El país de l’oli: Arrelades a Catalunya des de temps immemorials, les oliveres són testimoni viu de la nostra història i part indestriable de la nostra identitat. Uns olis de qualitat extrema, intensos, verds i fruitats, de caràcter fort i perdurable són la porta d’entrada a alguns dels racons rurals més genuïns del país. Tasta la vida al país de l’oli!
- T’ho passaràs bé: Perquè la vida s’endolceix sempre al voltant de la bona taula. El bon menjar, el millor beure i una companyia amable fan que els moments viscuts a Catalunya preguin una altra consistència. Ser feliç, descobrir, aprendre, compartir, passar-ho bé. A Catalunya és possible.
Que vagi de gust!
