Vadegust
Formatge d’Atura, la seva forma l’identifica

El formatge d’Atura és un formatge que es caracteritza per tenir una forma molt singular. Aquesta forma li ve donada per un motlle que l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) va dissenyar a finals dels anys vuitanta. El motlle està fet de ceràmica i només hi cap la meitat del formatge. Per tant, calen dos motlles per poder fer el formatge sencer. Cadascuna de les mitats del formatge és troncocònica i s’uneixen ambdues meitats per la seva base cilíndrica.

La formatgeria Sant Gil d’Albió, situada al poble d’Albió, a la comarca de la Conca de Barberà -i que també fa el Formatge Garrotxa-, és l’única que actualment elabora el formatge d’Atura. Ho fan a partir de llet pasteuritzada de vaca, quallada enzimàtica, pasta premsada, pell natural encerada i amb una maduració que volta els dos mesos, tot i que també ocasionalment en tenen de més tendres i de més madurats. Es presenta al mercat en peces de 800 grams aproximadament.

Com tallar el formatge d’Atura

Cal tallar-lo per la meitat, just per on s’uneixen les bases de les formes troncocòniques i, posteriorment, cadascuna de les meitats, posades a sobre de la fusta de tal manera que reposi sobre  la part de la base, es talla de manera radial. La pasta és de color grogós i presenta un aspecte compacte que segons la maduració del formatge pot ser trencadís. Les aromes són làctiques de mantega fresca.

Una peça del formatge d’Atura | Martí Vicente

El formatge d’Atura en boca

En boca és de textura mantegosa, força ferm encara que un xic trencadís, i ofereix un gust làctic intens, que recorda el gust de la llet acabada de bullir, on ja s’endevinen subtils sabors caramel·litzats, i també notes de pastura. És més llarg del que pot semblar i deixa records de fruits secs. Un formatge molt equilibrat, d’aquells que tenen la capacitat d’agradar a tothom.

És un molt bon formatge per acompanyar-lo amb fruits secs i una copa de vi blanc elaborat amb varietats aromàtiques, fermentat i criat en bota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa