Vadegust
Una fleca del Pla de l’Estany crea, per Reis, el Tortell republicà

La fleca Pa de Can Maula, de Melianta (Fontcoberta, Pla de l’Estany), ha creat el tortell republicà, un brioix que es comercialitzarà el proper divendres 5 de gener, vigília del dia de Reis, i que en el seu interior amaga una fava, la figura d’un caganer i ve acompanyat amb una barretina. Està elaborat amb farina ecològica de la Farinera Coromina, a Banyoles, és un producte artesanal que aposta pels ingredients de proximitat i el seu creador és el flequer Albert Serralvo Canut, conegut com ‘Albert de Can Maula’.

Prescindir de la tradicional figureta del rei es converteix en el tret més característic del tortell i el seu lloc l’ocupa un caganer. “Hi volia posar alguna cosa ben nostrada, més catalana i de la terra, i la idea que més patxoca em va fer va ser la de fer servir un caganer, molt habitual també per aquestes dates en els pessebres”, argumenta. “Com que aquest personatge no porta corona, aquest tortell tampoc en té i al seu lloc hi hem posat una barretina”, afegeix. Un element fet a mà per ell mateix.

El flequer Albert Serralvo, amb un dels tortells republicans

El brioix manté la tradició d’amagar-hi una fava, el que obliga al qui la troba a pagar el tortell. El producte ve acompanyat de la frase “A Can Maula no tenim rei”. Ho justifica Serralvo dient que l’establiment el que fa són “tortells republicans amb fava i barretina”.

La massa és feta al mateix establiment i els ingredients són tots ecològics, artesanals i de proximitat. És un tortell de quilòmetre zero, fet a casa nostra. M’encarrego d’elaborar la massa, la barretina la fem nosaltres mateixos i els caganers els vaig a comprar a una parada que hi ha instal·lada durant aquestes festes de Nadal a Girona”, indica Serralvo.

El tortell ja es pot encarregar a la fleca i es podrà recollir a l’establiment el 5 de gener. Hi haurà dues mides i es pot escollir el farcit de massapà, de nata i de trufa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a gener 02, 2023 | 12:06
    Vilatà gironí. gener 02, 2023 | 12:06
    A la població on visc hi ha una pastisseria i els propietaris son una familia de llarga tradició republicana. Encara que ja n'estaven assabentats, ls he comentat la iniciativa. A veure si la cosa qualla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa