Ets amant de la truita de patates? Però no només t’agrada, sinó que, a més, ets exigent amb la manera de cuinar-la? Ets d’aquells als que els hi agrada la truita de patates poca feta? Doncs t’interessa aquest article. El punt de cocció d’aquest plat tan nostrat és un debat etern, com el dilema de si ha de portar ceba o no. En el sentit gastronòmic i organolèptic, la realitat és que el millor és que cadascú es mengi la truita de patates feta com més li agradi, i ja està.

Un ou cru | Pxherer

En canvi, a nivell de seguretat alimentària, sí que és possible concloure quina cocció és més recomanable. En primer lloc, és important tenir present que l’ou és un dels aliments més propensos a tenir Salmonel·la, un grup de bacteris que viu en els intestins dels animals i que si s’ingereixen poden causar salmonel·losis. Aquesta malaltia de transmissió alimentària tan comuna i estesa no acostuma provocar símptomes massa greus (febre, diarrea, nàusees, vòmits i dolor abdominal, entre altres), però en nens petits i ancians la deshidratació que ocasiona pot ser greu i posar en perill la vida.

Cocció per sobre dels 75 graus

Segons publica ‘La Vanguardia’, la manera d’eliminar aquests bacteris és cuinar l’ou a una temperatura superior a 75 graus. Però què passa amb la truita poc feta? Que mentre la mengem així el risc de patir una salmonel·losi hi és. La gemma qualla a aproximadament 65-70 °C, per la qual cosa si no està quallada sabem segur que no s’han aconseguit els 75 °C recomanables.

Ou ferrat amb patates | Pixabay
Ou ferrat amb patates | Pixabay

Això no només serveix per a la truita de patates, sinó que és aplicable a tota mena de preparacions amb ou cru o poc cuinat, com els ous ferrats. Si decidim menjar-los igualment, els experts recomanen que ho fem just després de preparar-los, perquè com més temps guardem aquests plats, major serà la càrrega microbiològica. I de res serveix intentar esbrinar a través dels nostres sentits si l’aliment ja està contaminat, perquè els ous contaminats amb Salmonel·la tenen un aspecte, olor, sabor i textura similars als dels ous aptes per al consum.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pregunto. a març 18, 2022 | 09:15
    Pregunto. març 18, 2022 | 09:15
    Doncs jo tenia entés que la salmonel·la resistia més de 100º . Que l'única manera de desactivar-la eren les olles a pressió- 120ª. Ara resulta què no és així; algú m'ho pot aclarir?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa