La dieta mediterrània és una referència mundial pel seu sabor, varietat i beneficis nutricionals. Entre els seus plats, el salmorejo andalús destaca per combinar tres ingredients “de la terra” que és fàcil tenir a casa, tal i com publica l’OCU.
1. Tomàquet, el rei de l’hort
Aquesta hortalissa (la poma d’or, com l’anomenen a Itàlia) és una de les més consumides a Espanya; de fet, representa prop del 30% de les que comprem, perquè forma part dels ingredients de moltes receptes i al fet que està disponible tot l’any en els supermercats.
Les millors varietats per al salmorejo: Per a preparar aquesta recepta, dins de les nombroses varietats de tomàquets que hi ha, les millors són el tomàquet pera o el tomàquet de ramellet, ja que tenen molt de sabor i són molt aromàtics. El primer sempre està en els lineals dels supermercats, però la seva millor època de consum i quan està a millor preu és a l’estiu, just la temporada en què més ve de gust un salmorejo.
Com triar tomàquets per al salmorejo casolà
– Per a preparar el salmorejo (també un gaspatxo o una salsa de tomàquet) és necessari que el fruit estigui ben madur, és a dir amb un color vermell viu.
– La pell ha de ser llisa i ferma. Els exemplars tous són simptomàtics que estan passats.
– Rebutja els tomàquets que presentin cops i els que tinguin taques estranyes de color groguenc prop de la tija.
– Si trigaràs uns dies a utilitzar-los, pots comprar tomàquets sense madurar, però no els guardis a la nevera, ja que són sensibles als canvis bruscos de temperatura. Deixa’ls a temperatura ambient i si vols accelerar la seva maduració, fica’ls en una bossa de paper, juntament amb una poma madura. Aquesta fruita desprèn etilè, un gas que accelera la maduració de l’hortalissa.
– No recomanem congelar el tomàquet fresc, perquè perd la seva textura original i el seu sabor es veu alterat. Si vols fer-ho, primer és necessari escaldar-ho.
2. Oli d’oliva, or líquid
Aporta calories en forma de greixos saludables com són les monoinsaturades. Tampoc cal perdre de vista l’aportació en antioxidants com són els polifenols i la vitamina E.
3. Pa, un aliment fonamental
El pa no engreixa, encara que, erròniament, és dels primers aliments que eliminem de la dieta quan volem perdre pes. És ric en hidrats de carboni complexos, aporta vitamines de grup B i minerals. A més, des de l’entrada en vigor, a l’abril de 2022, de la nova norma de qualitat del pa, el seu contingut en sal està limitat a 1,31 grams per cada 100 grams.

Prepara un bon salmorejo en minuts
Incorporar almenys un plat de verdures al nostre menú diari és un hàbit que ens proporciona avantatges nutricionals i gastronòmics. En el cas del salmorejo, la comoditat de recórrer a un preparat sempre existeix, però el nostre consell és que, alguna vegada, intentis fer-lo.
És difícil trobar un plat tan saludable amb una elaboració tan senzilla i sostenible. Sí, sostenible, perquè permet recuperar el pa del dia anterior i així evitem tirar-lo.
La recepta tradicional s’elabora en un morter, però amb una batedora és més ràpid triturar els ingredients fins a obtenir la seva característica textura cremosa.
Ingredients per a 4 persones
1 quilo de tomàquets ben madurs, millor de les varietats pera o en branca.
200 g de pa amb molta molla, tipus candeal o de fogassa.
100 ml d’oli d’oliva verge extra.
Un polsim de sal.
Recepta, pas a pas
– Com es tracta d’un plat sense cap mena de tractament tèrmic, és fonamental ser acurats amb la higiene. Renta bé els tomàquets sota l’aixeta d’aigua freda o deixa’ls en remull uns minuts. L’objectiu és eliminar les possibles restes de pesticides. Després asseca’ls, millor amb paper de cuina que amb un drap.
– Retira el peduncle i tritura’ls. Tot i que no és necessari, pots colar el tomàquet batut per a eliminar restes de pell i llavors.
– Si poses en remull el pa en el puré de tomàquet uns minuts, s’hidratarà sense haver de recórrer a l’aigua. El pa no ha d’estar molt dur.
– Torna a triturar el tomàquet amb el pa, incorporant a poc a poc l’oli d’oliva i la sal. Aquest condiment ressaltarà el sabor del tomàquet i de l’oli, però no n’afegeixis massa. A més de les contraindicacions per a la salut, pot fer malbé el plat.
-I ja està llest el teu salmorejo! Guarda’l a la nevera i consumeix-lo en les següents 48 hores.
– En el moment de servir-lo, pots afegir un rajolí d’oli d’oliva verge extra per sobre de cada bol individual i tindràs un salmorejo apte per a vegans. Si li afegeixes una mica d’ou dur picat, el plat és ideal per a vegetarians, i si l’acompanyes d’uns trossets de pernil salat, resulta un plat complet.