Vadegust
Les calçotades tornen a fer-se lloc als restaurants i les cases

“Arribarem als 20 milions de calçots que preveiem vendre i estem molt satisfets de la recuperació que ha viscut el sector enguany”, diu a Vadegust el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmasi Clofent. 

Segons el president, fins a l’últim moment el sector dels calçots s’ha vist amenaçat per l’expansió de la variant òmicron de la Covid-19 i ha estat patint per si les restriccions afectarien la temporada. “Ara mateix, estem molt optimistes perquè veiem que tant en el sector de la restauració com als mercats s’estan complint les vendes esperades”, diu Clofent. 

En aquest sentit, la Gran Festa de la Calçotada de Valls, celebrada el cap de setmana del 23 de gener, va recuperar el pols dels anys prepandèmia, amb una participació d’unes 20.000 persones. Després d’un any de pausa, aquesta festa va tornar a omplir les places i els carrers de l’Alt Camp, havent d’adaptar el programa de la celebració al context sanitari (menys degustacions i menys participants en els concursos, com el de menjar calçots). 

De moment, des de la IGP Calçot de Valls no s’ha empès cap acció comunicativa especial, ja que les vendes segueixen les xifres previstes. Però els membres del Consell amb influència mediàtica continuen promocionant els beneficis de la cuina casolana del calçot. “Volem conscienciar a la població que el calçot pot tractar-se com qualsevol altra verdura i que la podem introduir amb facilitat als nostres fogons”, recalquen. Clofent recorda que no es tracta d’un aliment ocasional vinculat amb les calçotades, sinó d’un ingredient molt versàtil que es pot consumir durant tota la temporada i amb el qual es poden executar infinitat de receptes: des de vichyssoise, a verdures al forn fins a calçots confitats. 

Una dona comprant calçots | Europa Press

Des de l’esclat de la pandèmia el sector treballa per reivindicar el calçot com un ingredient més de l’imaginari de la cuina catalana. Tant és així que una de les apostes del sector és el calçot cuit i han proposat diverses receptes com són els calçots fumats o els raviolis farcits d’aquest producte. 

Però, en aquests moments, des del sector celebren que les calçotades, que ja fa temps que estan de moda, hagin pogut recuperar el seu espai als restaurants i als patis de la població. “El nostre objectiu era retornar als restaurants, i gràcies a això calculem igualar les xifres d’abans de la pandèmia. La campanya del 2019 és el nostre punt de referència i el 2023 ens hem marcat el repte de superar les vendes”, assenyala Clofent. 

El boom de les calçotades ha fet que el consum d’aquest producte de temporada s’allargui fins i tot després de Setmana Santa. Però de ben segur que si voleu menjar calçots, fins al març els podeu degustar a nombrosos restaurants, amb els menús especials a base de calçots, botifarres, carns a la brasa, vi i postres.

Més notícies
El tarragoní David Martín s'ha emportat el concurs de menjar calçots de la Gran Festa de la Calçotada de Valls | ACN
Guanya el concurs de menjar calçots de Valls després d’ingerir-ne 192
Comparteix
20.000 persones participen en la Gran Festa de la Calçotada de Valls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa