Vadegust
Guanya el concurs de menjar calçots de Valls després d’ingerir-ne 192

Ja hi ha guanyador pel concurs de menjar calçots de la Gran Festa de la Calçotada de Valls. Es tracta del tarragoní David Martín que, en tres quarts d’hora, ha ingerit 192 calçots, el que representa un total de 2,70 quilograms d’aquesta ceba dolça. El guanyador ha reconegut que l’absència del barceloní Adrià Wegrzyn -qui es va endur el premi l’any 2020- ha facilitat que enguany es pogués emportar el primer premi. Aquest era el segon cop que Martín participava en el certamen, després de quedar “a les portes” ara fa dos anys, quan va assolir la segona posició.

En aquesta ocasió, s’ha mostrat “molt content” per haver aconseguit aquest repte, després de menjar prop de tres quilos de ceba dolça. Abans d’enfrontar-se al concurs, aquest tarragoní ha sortit a córrer i ha esmorzat “poc” –només un cafè amb llet. Després d’una passada edició molt reduïda i telemàtica, aquest diumenge s’ha celebrat la 40a edició, on s’hi ha aplegat unes 20.000 persones segons l’organització. Es tracta d’una xifra més baixa a anteriors edicions, on se’n quantificaven unes 35.000 vingudes d’arreu del país.

Un dels altres punts concorreguts ha estat la cua per recollir les 1.500 degustacions que s’han preparat per al públic general, la meitat que en anteriors edicions. Per fer-ho possible, a la plaça de l’Oli s’han cuit uns 4.000 calçots que s’han preparat des de primera hora del matí, impregnant la plaça i els carrers pròxims d’una olor de brasa característica. Els més curiosos s’han reunit en aquest punt, on agraïen la calentor que desprenien les graelles en un diumenge amb temperatures habituals del mes de gener. Més enllà de calçots, a les degustacions s’han complementat amb una terrina de salsa, una ampolleta de cava, pa, un pitet de roba, fruita, aigua i postres.

El concurs de cultivadors i el concurs de salsa, dues cites que tampoc fallen

Els més matiners a la Gran Festa de la Calçotada han estat els participants en el concurs de cultivadors, que enguany ha arribat a la 34a edició amb una dotzena de participants. Segons el president de la IGP Calçots de Valls, Dalmaci Clofent, tot i la petita rebaixa de pagesos que han concursat respecte anys anteriors, la deliberació ha estat més complicada. “Tots els manats eren molt semblants”, ha apuntat Clofent, qui n’ha destacat la qualitat. En aquesta ocasió, el primer premi ha estat per l’expresident de l’entitat, Francesc-Xavier Amill, qui ha assenyalat que “no hi ha un secret” per fer el millor calçot, però sí importa la manera com es cuida. “S’ha de cultivar bé, mimar-lo molt, deixar que faci el seu curs i no voler avançar-lo massa”, ha insistit.

A la plaça del Blat, ben a prop dels manats de calçots guanyadors s’hi ha ubicat les taules on s’ha celebrat la trentena edició del concurs de salsa de la Calçotada de Valls, que enguany s’ha endut el vallenc Francesc Invernon. Entre els assistents, hi havia qui no perdia l’oportunitat per tastar les diferents propostes cuinades pels participants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa