Vadegust
L’arròs de Pals, protagonista dels mesos de primavera

Des de l’any 1994, se celebra un cicle d’activitats relacionades amb el món de l’Arròs amb la Campanya Gastronòmica Pals i la Cuina de l’Arròs organitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Pals, els restaurants de la vila i els molins d’arròs. Amb aquesta acció gastronòmica es pretén difondre la qualitat d’aquest producte propi de l’Alt Empordà.

Segurament, la majoria de lectors associa l’arròs amb Sueca, el País Valencià, o bé Tortosa i les terres de l’Ebre. Però també al nord, en terres empordaneses, l’arròs ha estat un cultiu tradicional, que s’ha recuperat. Josep Pla va escriure sobre l’aportació indiana, per exemple la de Baltasar Parera i Coll, nascut a l’Havana i fill de pares catalans, i que justament regenta un mas familiar on s’hi produeix arròs, a la zona de Pals, juntament amb altres productors, que produeixen arròs bomba, perlat, semillarg, així com varietats italianes com la carnaroli, etc. És un arròs que triga a madurar i, per tant, ansorbeix molt bé els brous, amb uns resultats excel·lents en arrossos a la cassola, arrossos caldosos, paelles, etc.

El cultiu de l’arròs a l’Empordà és antic. S’esmenta en un document del rei de Catalunya-Aragó Alfons el Magnànim. En aquest document el dia 8 d’octubre de 1447, des dels seus “feliços castells de la Selva Cipicuiani”, dona poders a Miquel Pere, doctor en lleis, a instal·lar un o diversos molins d’arròs a l’antic castell de Sant Miquel, actual Molí de Pals, així com la consturcció d’uns recs o sèquies per a regar els arrossars, propis o d’altri. Es tracta d’una data siginificativa: contemporània del manuscrit de Mestre Robert, el cuiner del reis de Nàpols que al seu Libre del coch ens dóna la primera recepta d’arròs guisat que coneixem.

Durant els mesos de primavera, els restaurants de la vila que hi participen ofereixen als seus clients un menú basat en l’arròs de Pals a la cassola com a plat principal acompanyat d’entrants i postres segons l’estil de cada establiment.

Arròs a la cassola fet amb arròs de pals | Instagram @visitpals

La campanya es complementa amb un seguit d’accions entre les quals destaquen: visites guiades temàtiques basades en la història i tradicions que envolten el món de l’arròs, cursets de cuina, mercats de productes de la terra, conferències, tallers de manualitats confeccionades amb espigues d’arròs…

Receptes de la Campanya Gastronòmica Pals i la Cuina de l’Arròs

Entres les receptes que podem degustar en els diversos restaurants, hi ha amanides, entrants, postres, etc. però sobretot hi trobem l’Arròs de Pals a la cassola; Arròs de Pals sec amb presa d’ibèric, papada, xiitake i allioli de romaní; Arròs de Pals sec amb verduretes de temporada i allioli de julivert; Arròs de Pals a la cassola de sempre; Arròs de Pals sec de pop, gambes i tocs de muselina d’all; Arròs de Pals Nembo amb bacallà i verduretes; Cassola d’arròs de rap i marisc; Arròs de Pals Bomba amb sofregit fosc empordanès i sèpia, gamba vermella de Palamós i costelló ibèric de Masia Tero confitat amb mussolina lleugera de mostassa a l’antiga; Arròs de Pals a la cassola amb cloïsses i gambes; Arròs Mar i Muntanya de L’estany de Pals (Carnaroli); Arròs de Pals a la cassola amb sèpia, salsitxes i carxofes; Arròs de Pals sec de llamàntol i popets; Arròs de Pals sec amb carn i trompetes de la mort; Cruixent d’Arròs de l’estany de Pals amb safrà i julivertada Royal de ceps, consomé de pera i escuma d’arròs de ceba caramel·litzada; Daus d’arròs del Molí de Pals, llorer i salsa suquet; Arròs de Pals carnaroli de collita pròpia 2021, magret d’ànec i pastanaga de colors, Flamet de cel de remolatxa, taronja amarga i cruixent d’arròs amb llet en pols; Arròs de Pals sec de sèpia, ploma ibèrica i bolets de primavera.

La carta, encertadament, té traduccions al castellà, al francès i l’anglès. Les traduccions espanyoles tenen tocs supremacistes, com ara traduir allioli per “alioli” o xuixo per “chucho”, i altres amenitats ortogràfiques. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa