Vadegust
Els taps de Cadaqués, un pa de pessic que es desfà

Els taps només els pots comprar a Cadaqués”, expliquen a Vadegust des de la Pastisseria Can Cairó de Roses (Costa Brava), que s’han trobat en moltes ocasions visitants que demanen per aquests dolços típics només del municipi veí de cases blanques.

I és que la recepta dels taps del Cadaqués és un tresor de llegat familiar que s’ha anat transmetent de generacions en generacions. La pastisseria Can Cabrisas (Cadaqués) va crear aquests dolços fruit de les hores mortes i les ganes d’innovar. “Van caure en gràcia entre la població i van decidir augmentar-ne la producció”, explica Mercè Cabrisas a aquest diari.

Els taps de Cadaqués són una variant més suau del clàssic babà al rom (típic dolç italià), amb una menor quantitat d’alcohol. El seu nom es deu a la forma de tap de cava que tenen aquests pans de pessic, que es mengen acompanyats amb rom cremat, tal com ho feien els mariners catalans que tornaven de Cuba fa tres-cents anys.

El babà és un dolç de massa tova, elaborat amb llevat natural i cuit al forn, originari de la regió de Campània. Sovint s’acostuma a servir mullat amb almívar o impregnat amb licor com el rom o el limoncello. El pastís es caracteritza per tenir la forma d’un tap de xampany. Històricament, es relaciona el naixement d’aquest producte amb el rei de Polònia del segle XVII, Estanislau Leszczyński, qui era un gran amant dels dolços i considerava que la massa del pa de pessic era massa densa i seca. Per això, va decidir impregnar aquest pastís tradicional amb rom. A la seva descoberta la va anomenar “baba”, paraula que en polonès significa tant “pastís rodó” com “àvia”. Més tard, la recepta va arribar a la cort napolitana, on va guanyar popularitat fins a convertir-se en un pastís popular a la regió.

Taps de Cadaqués | Can Cabrisas

Aquests pastissets de Cadaqués consisteixen en un pa de pessic delicadament esponjós, impregnat d’un almívar que el converteix en una delícia lleugera i singular. La creació d’aquesta recepta va ser purament casual, quan el rebesavi de la família Cabrisas va decidir coure el pa de pessic en uns petits motlles individuals cilíndrics, i això va donar lloc a una preparació única. “Fa sis generacions, uns dos segles, que ens dediquem a produir aquests dolços que tenen una gran acollida i som els únics que tenim la recepta original”, recorden des de la pastisseria cadaquesenca.

Però la família Cabrisas no només és coneguda per aquests dolços. De fet, el creador dels taps va ser músic de cobla. Concretament, Rafael Cabrisas és el compositor de la famosa sardana “Cap de Creus” (amb lletra de Joaquim Gay), que encara es balla amb freqüència avui dia. Per aquest motiu, un carrer de Cadaqués ha rebut el seu nom en reconeixement de la seva contribució musical, que també ha col·laborat a la promoció d’aquests dolços.

“La gent sempre els compra o bé per regalar o com a souvenir”, comenten des de la pastisseria, que expliquen que cada dia elaboren aquests pastissets perquè tenen molt d’èxit. “El principal atribut dels taps és que són molt més esponjosos que el pa de pessic clàssic i que es desfan a la boca. A més, tenen un toc especial d’essència de vainilla, canyella i llimona”, diu Cabrisas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa