Vadegust
Sabors de l’Horta, el col·lectiu de cuiners que t’apropa el Baix Llobregat

Gaudir d’unes croquetes de pota blava, unes carxofes a la brasa o d’uns calçots acabats de collir de l’horta és una dels principals objectius del Col·lectiu “Sabors de l’Horta” del Baix Llobregat

El Baix Llobregat es caracteritza pel seu Parc Agrari, un projecte agrícola territorial que, des del 1998, s’ha basat en el manteniment de la tradició i activitat agrícola de la comarca. De fet, se’l coneix com el pulmó verd de Barcelona i es troba al bell mig de les planes del delta i de la Vall Baixa del Llobregat. El Parc Agrari ofereix un ventall de productes de temporada i característics de la terra, com són les carxofes, els porros, les faves i els alls tendres durant la temporada de tardor-hivern, i els tomàquets, els carabassons i les bledes, entre d’altres.

Posar en valor el potencial gastronòmic i cultural que brinden tots aquests productes és la missió del col·lectiu de restauradors de Sabors de l’Horta. “A nosaltres el pagès ens ve cada setmana amb cistelles plenes d’hortalisses de temporada i no hi ha res com cuinar una verdura fresca a la brasa”, comenta Jesús Navarro, el gerent del restaurant Brasa 4 Canyes (El Papiol).

Navarro explica, a Vadegust, que anualment els restauradors que formen part d’aquest projecte es reuneixen per compartir les seves preocupacions i oferir una acurada degustació amb els productes més emblemàtics de la comarca. En aquest sentit, el col·lectiu de xefs de Sabors de l’Horta té com a objectiu recollir la tradició del conreu als seus fogons, obtenint com a resultat uns plats arrelats a la terra que parlen de la història de la comarca. 

Bacallà amb papada d’ibèric i all i oli i julivert del restaurant 4 canyes | Facebook 4 Canyes

Actualment, un total de cinquanta-cinc restaurants de la comarca ofereixen durant tot l’any a les seves cartes propostes gastronòmiques amb els productes que es cultiven al Parc Agrari del Baix Llobregat, que disposen del distintiu “Producte FRESC” que certifica la qualitat, la proximitat i la temporalitat de la pagesia del Baix Llobregat.

Es tracta d’un projecte coordinat amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, mitjançant el qual s’impulsa un turisme de proximitat i respectuós amb el medi ambient. Un projecte que vol vincular els visitants amb el saber fer de la comarca i, alhora, que protegeixi la tradició agrícola que sempre hi ha hagut en els camps de les rodalies de Barcelona. 

“Intentem adequar la nostra carta als productes que ens porten des del Parc Agrari. Normalment, rebem la cistella dos cops per setmana”, explica Antonio Adamuz, propietari del restaurant Les Vinyes (Martorel). Per al restaurador és molt important basar la seva oferta gastronòmica amb allò que ofereix la terra, així que aquest estiu un dels protagonistes de la seva carta ha estat el tomàquet. 

En definitiva, el col·lectiu Sabors de l’Horta permet assaborir des d’alta cuina a cuina casolana, amb estil creatiu o amb receptes nostrades, productes típics i protagonistes de l’horta del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa