Vadegust
Restaurant La Odisea, punt de trobada de la bona cuina i la poesia

L’any 1980 el xef d’origen aragonès Antonio Ferrer va decidir, després d’haver passat per les cuines dels restaurants Quo Vadis i Casa Isidro de Barcelona, emprendre el seu propi projecte de restauració. Fent societat amb el galerista suís Peter Roth, van obrir un nou restaurant al número 9 del carrer Copons de Barcelona, el carrer que, partint de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, uneix la Via Laietana amb la plaça de la Catedral, al barri de Ciutat Vella. Al nou restaurant el van anomenar La Odisea.

Aquest nou restaurant, amb una cuina d’autor ben elaborada, va guanyar adeptes ràpidament, convertint-se en punt de trobada dels gurmets de la ciutat, entre ells el periodista i escriptor Manuel Vázquez Montalbán. Aquest va convertir La Odisea en l’escenari d’un àpat que el seu famós personatge, el detectiu Pepe Carvalho, va compartir amb el seu ajudant, en Biscuter, i amb la seva amiga i amant, la prostituta Charo, a la novel·la La Rosa de Alejandría, publicada l’any 1984. En el decurs d’aquest àpat, en Biscuter lloa un dels plats més emblemàtics del restaurant, el formatge Camembert arrebossat acompanyat de confitura de tomàquet. Altres plats molt celebrats d’aquest restaurant van ser els musclos amb mussolina d’all, l’amanida d’endívies amb fetge d’ànec al vinagre de cava, el milfulles de bolets a les fines herbes, el civet de senglar amb puré de castanyes o el llobarro amb ostres a l’oliva negra. La cuina i el bon saber fer de La Odisea el va portar a ser distingit amb una estrella Michelin l’any 1984 que va conservar fins l’any 1992, un any abans del tancament del restaurant.

El restaurant també oferia alguns dies als seus clients actuacions musicals, com les que es feien els dimecres a l’hora de sopar, batejades amb el nom de “miércoles musicales”. La devoció per la poesia i la literatura d’Antonio Ferrer va quedar palesa quan l’any 1983 va decidir crear uns premis literaris anuals que giraven entorn del relat gastronòmic.

Restaurant La Odisea | todocoleccion.net

La historia de La Odisea de Barcelona s’acaba l’any 1993, tretze anys després de la seva obertura, quan el seu propietari el va tancar per emprendre un nou projecte de restauració, aquesta vegada a l’Alt Empordà. Formant societat amb l’empresari Jaume Rouras, Antonio Ferrer havia adquirit el Castell d’Orriols, una edificació del segle XVI situada en una zona enlairada del nucli urbà del poble d’Orriols, ubicat al sud del terme municipal de Bàscara, al qual pertany. Després d’un llarg procés de restauració, aquest castell es va obrir al públic com a hotel l’any 1993, quan Ferrer va tancar el restaurant de Barcelona per gestionar el nou establiment, que es va anomenar L’Odissea de l’Empordà, amb un concepte gastronòmic molt semblant al del restaurant barceloní: una cuina d’autor vinculada als productes locals.

Actualment, al local del carrer Copons que va ocupar el restaurant La Odisea hi podem trobar el famós restaurant de cuina japonesa Koy Shunka, del xef Hideki Matsuhisa, guardonat amb una estrella Michelin, qui s’hi va establir l’any 2008.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa