Vadegust
Restaurant Jean Luc Figueras, precursor de la cuina barcelonina moderna

L’any 1994, mentre a Cala Montjoi es creava el concepte de cuina tècnica-conceptual, el xef Jean Luc Figueras va deixar la direcció de la cuina del restaurant Azulete, un dels restaurants més famosos de la ciutat, que ell mateix havia inaugurat a principis dels anys 80 i amb el qual havia obtingut una Estrella Michelin l’any 1984, per crear el restaurant que portaria el seu nom.

Situat al número 10 del carrer Santa Teresa, al sud del barri de Gràcia, en un edifici construït l’any 1851, el restaurant de Jean Luc Figueras va ocupar l’espai que havia estat el taller del famós modista i dissenyador de moda d’alta costura Cristóbal Balenciaga. Avui dia ocupa aquest local el restaurant Da Greco.

El local on estava situat el restaurant de Jean Luc Figueras | Google Maps

Jean Luc Figueras havia nascut a Saint-Antonin-Noble-Val, un municipi del departament francès del Tarn i Garona, a la regió d’Occitània del sud-oest de França. De pare català i mare italiana, la seva cuina estava molt influenciada pel seu triple origen: el francès, el català i l’italià. Era una cuina d’autor moderna, d’arrels tradicionals, on el producte n’era el protagonista absolut. La seva tècnica, el seu instint i la seva creativitat estaven plasmades en la vintena de plats dels que constava la carta del seu restaurant, que canviava cada tres mesos. Les postres eren una autèntica delícia i tota una exhibició del seu saber fer. També comptava amb un menú degustació que era tota una exhibició de les seves especialitats. Un any després de la inauguració del seu restaurant, l’any 1995, va obtenir l’Estrella Michelin, un guardó que mantindria fins al tancament del restaurant, l’any 2007.

L’any 2003 Jean Luc Figueras va arribar a un acord amb el grup Sagardi, qui li va comprar el restaurant mantenint a Figueras com a cap de cuina, convertint-lo també en imatge del grup. En aquesta etapa va dirigir, a més del restaurant amb el seu nom, el restaurant Mirador, situat al Palau de la Música, i feia diversos assessorament a altres restaurants del grup Sagardi, a més del servei del càtering que portava el seu nom. Després de quatre anys de col·laboració amb el grup Sagardi, Jean Luc Figueras va decidir desvincular-s’hi. Segons va declarar el propi xef aleshores, el seu estil “anàrquic i intuïtiu” no s’ajustava a les exigències del grup Sagardi i, tot i que va fer un gran esforç per adaptar-se a la manera de treballar d’un gran grup, no ho va aconseguir, fins al punt que la situació li va provocar una depressió.

El cuiner Jean Luc Figueras | Twitter

D’aquesta manera acabava la història del restaurant Jean Luc Figueras, i una vegada més Barcelona perdia un referent gastronòmic de primer nivell. Un cop desvinculat del grup Sagardi i després d’un temps de descans, l’1 de setembre de 2010, Jean Luc Figueras es va incorporar com a xef executiu del restaurant Blanc, un dels restaurants de l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona. L’any 2013 va acceptar dirigir l’oferta gastronòmica dels dos restaurants de l’hotel Mercer, el gastronòmic i el bistró Le Bouchon, en un projecte on l’acompanyarien els seus fills Claudi i Eduard.

Jean Luc Figueras va morir sobtadament, a causa d’una aturada cardíaca, el 3 de setembre de 2014 a Hatay, al sud de Turquia, mentre participava en la primera edició del Mediterranean Culinary Days.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Un gurmet. a setembre 04, 2021 | 22:37
    Un gurmet. setembre 04, 2021 | 22:37
    Jo baix ser un afortunat de fruir de la seva cuina. L' última vegada que hi baix estat, baix anar amb el meu fill, (la meva senyora, no va poder vindrà), estan sols, en l'altre punta del local, i Avià la Carme Vilarasau, la gran actriu. Poc després va tanca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa