El 19 de març de 1934, set mesos abans que el president Lluís Companys proclamés l’Estat Català de la República Federal Espanyola -en el que es coneixerien posteriorment com “els fets del sis d’octubre-, en ple centre de Barcelona, al número 5 de la Ronda Universitat, els empresaris Joan Font i Joan Figueres obrien un establiment inspirat en les cerveseries alemanyes que van anomenar Alt Heidelberg. La nova obertura tenia els seus orígens en un viatge que els dos empresaris catalans havien fet per la regió de Baviera, a Alemanya, on van quedar captivats per l’espiritualitat de la vella Alemanya romàntica que destil·laven les cerveseries bavareses.

El concepte de cerveseria era molt nou a Barcelona, i en els seus inicis el públic no sabia si era un bar o un restaurant. El local, que constava de la sala principal on hi havia la barra i dos salons menjador, es va decorar seguint escrupolosament l’estil de les cerveseries bavareses, fent servir materials luxosos, i en les parets lluïen pintures murals al·legòriques als paisatges i els costums de Baviera.

L'entrada de la Cerveseria Alt Heidelberg | altheidelberg.net
L’entrada de la Cerveseria Alt Heidelberg | altheidelberg.net

L’esclat de la Guerra Civil només dos anys després de la inauguració del local, amb totes les conseqüències que se’n van derivar, va suposar un cop important al desenvolupament del model de negoci que, entre d’altres, tenia per objectiu servir cervesa i plats de la cuina tradicional bavaresa elaborats amb productes importats d’Alemanya. Fet que es va agreujar encara més quan, en finalitzar la Guerra Civil espanyola, va començar la segona Guerra Mundial i la posterior derrota d’Alemanya.

Tot i aquesta situació adversa, els propietaris de l’Alt Heidelberg van perseverar en la seva idea, i van començar a elaborar algunes especialitats alemanyes en el propi local com el choucroute (col fermentada) i les salsitxes de Frankfurt, que no només elaboraven de manera rústica en el local, sinó que també les fumaven allà. Amb el pas del temps, i mentre encara no era possible importar els productes originals alemanys, van cercar la complicitat de xarcuters locals per elaborar tots els tipus de salsitxes típiques bavareses, i també dels forners, per l’elaboració d’un pa de motlle que fos el més similar possible a l’alemany.

L’oferta de cervesa i plats d’origen bavarès de l’Alt Heidelberg va anar guanyant adeptes i el model de negoci es va anar consolidant a la ciutat, convertint-se en inspirador d’uns establiments que van anar aflorant a la ciutat, anomenats frankfurts, uns locals de restauració ràpida especialitzats en el servei de salsitxes de tota mena. El moment de màxim esplendor de l’Alt Heidelberg va arribar quan ja van poder importar cerveses procedents d’Alemanya i d’altres països. La primera cervesa alemanya que van servir va ser la Holsten. L’atzar va tornar a colpejar la bona marxa del negoci quan, a principis dels anys 70 del segle passat, amb motiu de les obres de remodelació del metro i del tren que passen pel subsòl de la Ronda Universitat, es va paralitzar gairebé totalment l’activitat en aquest carrer. La propietat va aprofitar aquest contratemps per reformar completament el local.

L’interior de la Cerveseria Alt Heidelberg | altheidelberg.net

L’any 1985 de nou patien un greu sotrac quan es va produir un incendi nocturn que va destruir una gran part de la cerveseria. I, una vegada més, la determinació de la propietat per tirar endavant va fer possible que el local reobrís només 55 dies després de l’incendi.

El que no va aconseguir una Guerra Civil, unes faraòniques obres de remodelació de la Ronda Universitat, un voraç incendi i totes les crisi econòmiques patides en els 83 anys d’història de l’establiment, ho va aconseguir la crisi derivada la Covid-19. L’Alt Heidelberg va tancar les seves portes l’any 2020 amb motiu del confinament imposat per la pandèmia i, de moment, no les ha tornat a obrir. A la pàgina principal de la seva pàgina web hi ha un missatge que diu “Tancat temporalment. Romandrem tancats fins que la situació millori”. Esperem que sigui aviat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Adolfo Delgado Carro a desembre 01, 2021 | 16:16
    Adolfo Delgado Carro desembre 01, 2021 | 16:16
    Los empleados de Alt Heidelberg que hemos estado trabajando toda nuestra vida laboral esperamos y deseamos que pronto acabe está pandemia y puedan abrir en todo su esplendor como en los mejores tiempos Adolfo Delgado Carro
  2. Icona del comentari de: Negacionistaconspirador a desembre 01, 2021 | 23:42
    Negacionistaconspirador desembre 01, 2021 | 23:42
    Esperem que tota aquesta blackdemia imposada per Establishment americà passi aviat i puguem tornar a gaudi d'una bona cervesa europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa