Vadegust
La Poma de Girona, territori i qualitat

La poma és una de les fruites que ha protagonitzat més discòrdies i escenes a la història, ja sigui a la religió amb la mossegada d’Eva, o amb el descobriment de la gravetat de Newton. També la tenim a la ficció amb la Bella Dorment i la seva son eterna. 

La poma, a més, és una de les fruites més habituals de la nostra dieta mediterrània i, com diuen els anglesos, “an apple a day keeps the doctor away”, ja que té unes qualitats nutricionals altíssimes i és rica en vitamina C i potassi. 

Però, no totes les pomes són iguals. N’hi ha d’àcides, de més dolces, de  farinoses o de més verdes, entre d’altres. I també n’hi ha que tenen una Indicació d’Origen Protegida, com és el cas de la Poma de Girona

“L’any 1987 ens vam unir diversos productors per apostar per la poma del nostre territori i avalar la qualitat del producte”, explica el president de la IGP de la Poma de Girona, Jaume Armengol, a Vadegust. 

La poma és un dels cultius tradicionals a les comarques de Girona, però en els seus inicis els masos les produïen per a l’autoconsum. Actualment, la zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada entre els camps de les comarques del Baix Empordà, l’Alt Empordà i el Gironès, i hi ha una vuitantena de productors que es dediquen al seu cultiu. El territori fa que les pomes siguin especials  perquè els seus sòls estan formats per materials d’origen fluvial, en una topografia plana, amb una mínima erosió i un drenatge òptim.

Pomes de Girona | ACN
Pomes de Girona | ACN

La IGP de la Poma de Girona va néixer de mans de les cooperatives de la zona, concretament gràcies als esforços de la Cooperativa Fructícola Costa Brava, la cooperativa Girona Fruits i  la Central Fructícola Empordà, que des dels seus orígens es dedicaven a la comercialització de les pomes. “La primera unió per dignificar aquest producte va ser la fundació de l’agrupació Poma de Girona el 1987. Més tard, els esforços ens van portar a treballar per aconseguir la IGP, símbol que demostra la qualitat del producte i que requereix el compliment rigorós d’unes normes de producció i certificació, promovent la vinculació del producte amb el territori”, expliquen des del segell protegit. 

Sota la IGP Poma de Girona hi ha quatre varietats de poma: Golden, Gala, Granny Smith i Red Delicious. Totes elles tenen les seves pròpies característiques pel que fa a la crocantor, dolçor, fermesa, sucositat o acidesa. 

Enguany, la IGP Poma de Girona ha participat a Fruit Logistica 2022, la fira del sector més important d’Europa. La producció de pomes a Girona té un pes molt fort sobre l’economia i es preveu una collita de 90 milions de quilos, tal com indica Armengol. “L’any passat vam tenir una collita de xifres rècord, arribant als 96 milions de quilos. Si tot va bé i no hi ha cap impacte climatològic, esperem que s’estabilitzi per aquest any”, afegeix el president. 

Les pomes protegides de Girona són un producte d’alta qualitat, amb una traçabilitat en el procés que permet garantir tècniques de producció més naturals i respectuoses amb el medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa