“Quan menges una trumfa de la nostra zona, saps que és d’aquí. Perquè tenen més sabor i cos que les típiques patates de cultiu ràpid”, comenta el president de la Cooperativa Ramadera de Molló, Josep Pastoret a Vadegust. La Cooperativa Molló està formada per sis productors de la Vall de Camprodon (Ripollès) que es dediquen des de fa més de tres generacions al cultiu de trumfes. Ara, tots conreen la mateixa espècie de trumfa: la kennebec.

Al Ripollès el conreu de patata es remunta a finals del segle XVIII quan aquests aliments s’utilitzaven per nodrir al bestiar. Però no va ser fins al segle XIX que les patates ripollenques de la varietat bufet es van fer famoses i es van incorporar a la dieta quotidiana de la gent. Aquestes van tenir molt èxit i van sortir de la comarca, i fins a mitjans del 1950 van ser una font d’ingressos al territori. Per desgràcia, els anys cinquanta la producció de patates va patir una davallada i els agricultors locals van abandonar temporalment aquest tipus de conreu: “Després de la guerra, les nostres famílies van començar a produir patates per escapar de la fam. Les trumfes van ajudar-nos a prosperar econòmicament. A més es van fer famoses perquè són patates conreades en altitud. Això fa que siguin unes trumfes madures, consistents, gens farinoses i de bona cocció“, explica un dels productors de la Cooperativa Molló, Joan Buxeda (Can Illa).

Tant Buxeda com Pastoret parlen amb orgull de les trumfes de la Vall Camprodon perquè són uns productes que els recorden als seus pares i avis. “Fa tres generacions que a les patates d’aquesta zona se’ls hi diuen trumfes, perquè els nostres avis van voler distingir-les mitjançant el nom. Nosaltres hem volgut seguir anomenant-les d’aquesta manera; en honor a ells i per donar-los denominació d’origen”, aclareix Pastoret.

Sacs amb trumfes | www.mollo.cat/trumfa

D’altra banda, un altre productor de la Cooperativa Molló, Josep Maria Colomer (Mas Marxant) comenta, entristit, a Vadegust que la producció de trumfes d’enguany ha estat malmesa per una malaltia i que “pinten bastos”: “Cada any les temperatures són més elevades i collim menys sacs. Se’ns està fent difícil sobreviure de les patates. És per això que tots els productors de les terres de Camprodon també tenim ramaderia”, afegeix Colomer.

La Covid-19 també ha colpejat a les trumfes de la Vall de Camprodon, ja que les mesures de seguretat sanitàries han impedit la celebració de la famosa Fira de la Trumfa de Molló, que estava prevista per aquest 12 de setembre. L’acte més destacat de la fira és la degustació de trumfa a càrrec dels restaurants del municipi. Des de l’organització han decidit cancel·lar aquest esdeveniment perquè cada any mobilitza moltes persones. 

“Fa uns deu anys vam decidir crear la Cooperativa Molló per protegir el nostre negoci i donar-nos suport. Repartim bosses d’entre 5 i 25 quilos als restaurants i colmados de la zona i també oferim el producte a particulars que venen expressament a buscar-lo”, explica Pastoret. Ara, des de la Cooperativa Molló han començat a comercialitzar la llavor de les seves trumfes que està certificada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

La trumfa de la Vall de Camprodon és una patata que busquen els xefs d’alta cuina, els paladars sofisticats i que recorden tots aquells que la tasten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa