Vadegust
Pataco, un plat d’Alforja ideal per sucar-hi pa

Quan dius pataco de seguida et transportes a països tropicals i a plats fets amb base de plàtan fregit. Però el pataco català -que realment es pronuncia “patacu”- no té res a veure amb una truita feta a base de plàtan que serveix per acompanyar altres menjars. El “patacu” és un plat d’estiu que es menja sucat i que està fet principalment amb carbassó. “Nosaltres, quan el fem, el servim com un platet. Però és un plat que no s’acostuma a trobar als restaurants i que la gent fa a casa seva perquè la recepta ha anat passant de generació en generació”, diu a Vadegust Eva Salvador, una de les treballadores del restaurant Cal Pepe (Alforja).

El pataco d’Alforja cal situar-lo en la modalitat gastronòmica de la cuina de supervivència, aquella cuina senzilla que sense cap mena de pretensió permetia agafar forces per continuar treballant enmig del jornal. Una cuina feta amb els productes de proximitat i de temporada, i a l’abast de qualsevol pagès; per això, un dels ingredients principals és el carbassó.

Concretament, el pataco típic es fa amb cargols, carbassó i tonyina, però de la part que s’assemblaria a la moixama. Des de la Xurrera d’Alforja, un local que a banda de xurros també fa menjar per emportar, expliquen a aquest diari que l’Ajuntament d’Alforja està fent molts esforços per recuperar aquest plat popular i apropar-lo a la població que ja no el coneix perquè no els ha arribat del llegat familiar. “Seria com un estofat amb les restes de tonyina que feien les àvies antigament, quan el peix era massa car i no es podia comprar. El servien en un plat de terrissa i s’acompanyava de pa”, detalla Yolanda Romero, la propietària de la Xurrera.

Diverses persones preparant pataco | Ajuntament d'Alforja
Diverses persones preparant pataco | Ajuntament d’Alforja

Com bé explica Romero, la tonyina que s’utilitza a la cassola no és tonyina fresca sinó tonyina salada o assecada (els ganyims). Aquest guisat d’aprofitament no només és referent a Alforja, sinó que es pot trobar amb altres variants a poblacions com són Cambrils, Calafell o Tarragona.

Com que el pataco consisteix en un plat de xup-xup, els entesos diuen que és més bo l’endemà, quan ha aconseguit amorosir tots els sabors i cada ingredient ha impregnat amb la seva fragància la totalitat del plat. Hi ha cases que a la recepta hi afegeixen cargols, safrà, pebrot o algun altre producte de fàcil obtenció al camp.

Sigui com sigui, el pataco d’Alforja ha esdevingut un plat amb la seva pròpia entitat, com ho és el Trinxat de la Cerdanya, la Truita amb suc d’Ulldemolins o la Coca de Llavaneres. Per això, cada any l’Ajuntament fa una celebració al mig del poble i omple grans cassoles d’aquest estofat de camp, que acompanyava els passejos durant les llargues jornades al tros. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa