Vadegust
Els panellets, l’honor als difunts més llaminer

El panellet és el dolç per excel·lència de la tardor, que omple els aparadors de les pastisseries i els forns de pa amb colors i mil formes diferents. De fet, els panellets són els primers dolços que ens hem atrevit a cuinar des de ben petits. A les vigílies de la Castanyada, elaborar aquestes llaminadures era una de les activitats més comuna a la majoria de les escoles: aixafar patates, barrejar-les amb farina d’ametlla i sucre, fer-ne boletes i decorar-les amb pinyons, ametlles, coco o xocolata en pols.

Són uns dolços ben arrelats a la nostra tradició i que, segons Joan Amades, el seu origen està vinculat a les ofrenes que es preparaven per als difunts a finals del mes d’octubre, uns panets rodons, petits i anisats. Hi ha altres teories que vinculen els panellets amb l’antiga tradició de menjar castanyes ensucrades, ja que es tracta d’uns dolços on els ingredients predominants són els fruits secs i el sucre.

Una altra de les teories amb més adeptes sobre el naixement dels panellets té a veure amb l’ofrena i l’agraïment. Antigament, per Tots Sants els campaners tenien la missió de tocar les campanes tota la nit perquè ningú s’oblidés de resar per les ànimes atrapades al purgatori i per als fidels. Per agrair-los la feina, la gent del poble s’apropava a les esglésies amb fruits secs, galetes, vi i dolços. Diuen que d’aquí va néixer el costum de l’elaboració dels panellets, ja que els feligresos després van començar a portar aquests dolços als cementiris i els oferien als seus difunts.

Finalment, i a causa de la seva composició, també se’ls relaciona amb el llegat que va deixar en el món de la pastisseria la gastronomia àrab del territori, perquè tenen una alta presència de fruits secs a la recepta, i també per les grans semblances de la massa amb el massapà.

Panellets de diferents tipus | Europa Press
Panellets de diferents tipus | Europa Press

Sigui com sigui, la base del panellet clàssic és una massa d’ametlles que recorda al massapà, la qual s’acostuma a cobrir amb pinyons i altres fruits secs, i es banya en clara d’ou ensucrada perquè, després del forn, brilli. Des de la pastisseria Sala, Joan Ramon Sala, explica a Vadegust que la gent el dia de la Castanyada normalment acostuma a comprar els panellets clàssics: pinyons, coco, ametlles i de rovell. “Els panellets són un d’aquests dolços que no necessiten molta innovació, tot i que en fem de taronja, de llimona i també de carabassa, i a la gent li agrada consumir-los acompanyats de vi i licor com ho fa amb les postres de músic”, diu Sala.

D’altra banda, des del Gremi de Pastissers de Barcelona preveuen que enguany el panellet clàssic de pinyons continuiï sent el més venut amb diferència. Concretament, des del Gremi calculen que tres de cada quatre panellets venuts són de pinyons, i van seguits dels altres clàssics, com són els d’ametlla, de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya o el de cafè.

A banda, des del Gremi han recordat que la innovació per aquesta Castanyada portarà panellets amb gust de plàtan, gerds, cítrics, de figues, quadrats o amb noves formes vinculades a Halloween (carabasses, fantasmes, calaveres).

Sigui com sigui, els panellets continuen sent els grans protagonistes de la Castanyada i, alhora, un dels dolços que més bons moments ens ha regalat a la cuina quan som menuts, ja que quasi tots hem passat alguna tarda fent panellets a casa, amb la família.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa