Vadegust
Les orelletes, uns dolços amb segles d’història 

“Les orelletes són els típics dolços que abans feien les padrines a casa i els donaven a la família durant la festa major. Però, ara, s’ha perdut una mica la tradició de fer-les casolanes”, explica Maribel Carrera, treballadora del forn La Fleca (Lleida), a Vadegust. 

Actualment, a La Fleca fan una trentena d’orelletes al dia que s’exhaureixen amb molta rapidesa, tal com relata Carrera. “Les orelletes són un producte que té força èxit entre els menuts i també agrada als més grans. Es tracta d’un dolç ben simple, però que és molt llaminer”, diu. 

Les orelletes són una mena de coques fines que de forma recorden a una cialda italiana i que comparteixen sabors amb un producte de xurreria, ja que estan fregides i empolsinades de sucre per damunt. Per fer-les la recepta és ben simple i només calen ous, anís dolç o comí, aigua, sal i farina. Hi ha algunes elaboracions que incorporen llimona, moscatell o matafaluga. Un cop feta la coca només cal fregir-la en oli d’oliva i empolsar-hi sucre llustre per damunt.

Orelletes del Forn Les Garrigues

Les orelletes són un producte de tradició musulmana que ha perdurat al territori -com els torrons o altres dolços fets amb fruits secs-. Apareixen al llibre de Sent Soví, que és el receptari més antic conservat en llengua catalana datat del segle XV. Com que tenen tants anys d’història, també el seu nom i la recepta han anat adaptant-se als sabors dels territoris on continua sent tradició produir-les. De fet, hi ha zones on es diuen orellanes, bunyols al Conflent, garrifes d’Argelers, crespells del Vallespir, crespeth, aurelhetas, orellas do Entroido o orejuelas (Castella). 

També hi ha zones que tenen les seves pròpies tradicions per cuinar-les, com és el cas de les Garrigues, on és típic fer aquestes coquetes estirant la pasta al genoll, el qual es cobreix per un drap cotonós. A les Garrigues les orelletes són una de les menges populars de la Festa Major i la seva producció forma part dels actes de celebració. 

Habitualment, és costum fer orelletes durant la Pasqua o amb motiu del Carnaval perquè es tracta d’unes coques molt vinculades amb la festivitat, però també hi ha municipis que les vinculen a qualsevol celebració com són els casaments i batejos. 

El forn Inalba | Facebook Forn Inalba

“Nosaltres d’orelletes només en fem per festes senyalades, però aquests dies que n’hem fet per Carnaval comprovem que l’èxit del dolç rau en la seva senzillesa. A l’aparador no ens duren ni un matí les coques”, comenta a aquest diari una encarregada del Forn Inalba (Artesa de Segre). Les orelletes són uns dolços molt versàtils perquè hi ha restaurants que també les utilitzen en receptes salades, gràcies a la seva forma circular que permet albergar receptes com pot ser una escalivada amb anxoves o un bri amb canonges i nous.  

Encara que a molts pobles és impossible no trobar safates d’orelletes durant els dies festius, els ajuntaments locals intenten recuperar el costum de fer aquests dolços a casa i, per això, promouen tallers d’elaboració gormanda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa