“El pastisser Salvador Arimany estimava molt la nostra família. És per això que va decidir atorgar-nos el seu llegat, quan va veure que cap dels seus fills continuaria amb el negoci de les galetes Maginet, ni amb el seu obrador”, explica a Vadegust Joana López, la gerent de la Sirvent, que el 1984 va inaugurar aquesta gelateria-orxateria a un dels carrers principals de Tarragona: la Rambla Nova.

“Nosaltres utilitzàvem les galetes Maginet per acompanyar els nostres gelats i la gent sabia que si venia a la Sirvent, menjaria els dolços amb aquests bescuits”, comenta López. Ella encara se sent molt afortunada de què Arimany li donés la patent de les galetes i de poder seguir venent aquest producte a la botiga tarragonina. “Només cal que les tastis per descobrir que són úniques. A més, són part del patrimoni històric de la ciutat“, diu la torronaire.

Les galetes Maginet reten homenatge a l’icònic personatge tarragoní que va crear el periodista radiofònic Josep Maria Tarrasa. L’any 1934 Tarrassa va donar llum a la figura de Maginet Pelacanyes per donar veu a campanyes de recaptació de fons per les persones que vivien en situació de vulnerabilitat. Amb el temps, Maginet es va convertir en un símbol per la ciutat de Tarragona i el dibuixant Salvador Mestres va crear-ne una caricatura, que es troba serigrafiada a les famoses galetes ideades per Salvador Arimany. Segons explica el creador de Tarragona Antiga -una pàgina de Facebook que fa d’arxiu històric de la ciutat-, Rafel Vidal, la caricatura de Maginet està inspirada amb la cara de Miquel Prats Burjales, un veí de Tarragona. “Aquestes galetes es van fer famosos perquè Arimany va tenir l’encert d’escollir el personatge de Maginet per nomenar-les i distingir-les de la resta”, diu Vidal.

La pastisseria Arimany | Cedida

La pasta de les galetes està inspirada en els clàssics vanos nadalencs. Aquestes s’han convertit en un conegut souvenir a Tarragona gràcies al seu exquisit sabor, la seva sorprenent qualitat i textura delicada. Són unes galetes de neula a base de rovell d’ou, mantega, nata, sucre i farina de blat que tenen forma de ventall. Al damunt duen gravat el rostre del Maginet Pelacanyes i el nom de Tarragona.

D’altra banda, Vidal explica que la família d’Arimany era originària de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) i que quan van arribar a Tarragona van establir la seva pastisseria a la Rambla Nova de la ciutat, substituint l’antiga pastisseria Torrents. “Aquest comerç ja era famós per fer unes galetes similars que s’anomenaven fan-fan”, diu Vidal, recordant que la gent de l’Espluga de Francolí sempre ha estat coneguda per la seva producció de neules i vanos.

Un paquet de galetes Maginet | Cedida

Per López no només el nom de les galetes ha fet famós aquest producte. “Les galetes Maginet les recordes per sempre des de la primera mossegada. Perquè la seva textura és més gruixuda que la d’un vano normal. Allò que les fa especials és que sempre s’han fet artesanalment i mai s’ha utilitzat maquinària per augmentar-ne la producció”, detalla la gerent de la Sirvent. 

Les galetes Maginet són una obra de rebosteria que rep el seu nom en honor a un dels personatges més icònics de la història tarragonina. Actualment, només es poden comprar a la botiga Sirvent de Tarragona, que és l’única que té la patent per seguir-les elaborant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa