“Posa un grapat petit d’ametlles a la teva vida cada dia i comença a experimentar un gran canvi”. A la realitat aquest lema tan defensat pels nutricionistes es tradueix en introduir a la dieta diària el consum d’unes vint ametlles màxim. Deu ser per aquest motiu, i segur que molts d’altres, que l’ametlla té un dia internacional propi: el 16 de febrer se celebra, justament, el Dia Internacional de les Ametlles.

L’ametlla és un fruit sec típic de la dieta mediterrània i molt arrelat a la cultura catalana (tant és així que és la base de la majoria de picades). Des de l’antiguitat aquest producte s’ha fet famós per les seves propietats medicinals: per abaixar la tensió arterial, per protegir el fetge i per la seva capacitat cicatritzant i antiinflamatòria. Ara, es coneix que les ametlles també serveixen per enfortir ossos, cor, pell, ulls i cabells, entre d’altres.

Nutricionalment l’ametlla és un ingredient apreciat per tots els experts de la salut. Aquesta destaca per tenir un alt contingut de proteïnes (20%), entre les quals es troba un dels aminoàcids més importants pel creixement dels menuts, l’arginina (que normalment només es troba en aliments animals). Per tenir un gran percentatge de fibra (14%), que ajuda a regular la flora intestinal, i de greixos (54%), la majoria dels quals són àcids grassos monoinsaturats, com l’àcid oleic que regula el colesterol dolent i el redueix. També és una font rica en calci, magnesi, potassi i en vitamina E, que protegeix dels radicals lliures, és a dir, de l’envelliment.

Un petit recipient amb ametlles | Pixabay

Catalunya, gran productora d’ametlles

Pel que fa a la producció d’aquest fruit sec, Catalunya és un dels principals indrets del món on es conreen ametllers. Però, a escala mundial, els Estats Units dominen el mercat de les ametlles, ja que s’hi produeix un 79,5% d’aquesta fruita seca, és a dir, 1.000.790 tones. Els següents majors productors són Austràlia amb un 6,4% (80.374 tones) i Espanya amb 4,9% (61.160 tones).

Segons el Departament d’Agricultura, l’any 2019 es van produir 23.753 tones d’ametlles a Catalunya i hi havia 39.139 hectàrees de camps (sumant secà i regadiu) dedicades al conreu d’aquest fruit al nostre territori. Les comarques capdavanteres de la producció d’ametlles són: el Segrià (6.143,56 tones), les Garrigues (3.749,16 tones), la Terra Alta (3.445,14 tones), l’Urgell (2.287,54 tones), la Ribera d’Ebre (1.570,20 tones) i la Noguera (1.439,38).

En aquesta línia, el Ministeri d’Agricultura informa que el 90% de les plantacions d’ametllers a Espanya són de secà, de les quals un 70% es troben en terrenys marginals amb molt pendent i amb risc de glaçades, i que l’altre 20% compta amb superfícies on les condicions de clima i sòl són més adequades per la producció d’aquest fruit sec.

Sigui com sigui, les ametlles a la gastronomia catalana són com l’oli o la ceba, un producte essencial, ja que s’utilitzen per condimentar molts dels plats tradicionals perquè són l’ingredient base de la majoria de picades. Les ametlles també són les protagonistes d’algunes de les salses més icòniques de la nostra cuina, com és el romesco (una salsa que ha popularitzat les calçotades arreu del món). A més, les ametlles han deixat receptes de postres que acompanyem amb havaneres i rom cremat, les garapinyades, o que surten per Nadal i Sant Esteve com és el torró de Xixona, o quan ve el temps de collir castanyes com els panellets. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa