Vadegust
L’avellana de Reus, la més dolça i autòctona

“Si alguna vegada has menjat avellanes i no t’han agradat, és que no has tastat les avellanes de Reus”, diu convençuda a Vadegust l’Ester Gomis, fundadora de l’empresa Ca Rosset. Un negoci de Vilallonga del Camp que comercialitza la producció agrícola de les terres de Tarragona (arbres fruiters, ametllers, oliveres i vinya). Gomis explica que les avellanes s’han de comprar de proximitat perquè “si venen de lluny i no han seguit bé els protocols de conservació poden tenir un sabor ranci i no ser tan bones”. 

Les avellanes de Ca Rosset estan certificades per la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus, que protegeix les varietats d’avellana negreta, paueteta, gironella, morella i culplana. Aquestes tradicionalment s’han conreat a les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

L’avellana és un aliment que es va descobrir a la prehistòria i va néixer a l’Àsia Menor. Segons escrits xinesos de l’any 5.000 aC, els encarregats de donar-la a conèixer per Europa van ser els grecs i els romans. Aquest fruit sec es cultiva especialment a Astúries, el País Valencià i Catalunya (el 80% de la producció catalana es concentra a la zona de Tarragona).  

Segons expliquen a aquest diari des de la DOP Avellana de Reus, el cultiu d’avellaners es va establir a Tarragona a finals del segle XIX, quan les grans extensions de vinya van ser afectades per la fil·loxera. És per això que Espanya es va convertir durant uns anys en el tercer productor mundial d’avellanes. Ara mateix, el secretari de la DOP Avellana de Reus, Pere Ferré, indica que els principals productors d’aquest fruit sec a escala europea són Turquia i Itàlia. “Als camps de Tarragona el tipus d’avellana que més cultivem és la negreta”, afegeix Ferré, deixant clar que és una de les varietats més exquisides d’aquest producte. 

Un grapat d’avellanes i d’un fullet promocional de les jornades ‘Temps d’Avellana’, durant l’acte de presentació a Reus el 2019 | ACN

Les avellanes amaguen dins la seva closca un sabor dolç, lleugerament torrat i untuós que es fa molt agradable al paladar. Com bé assenyala Ferré, la negreta és la varietat més apreciada per als comerciants, ja que té un sabor deliciós i és molt fàcil de pelar un cop torrada. D’altra banda, aquest fruit sec és un ingredient molt versàtil i combinable. Es pot utilitzar tant crua com torrada o salada i serveix per donar un toc de distinció a tota mena de plats i preparacions culinàries. 

Molts pastissers tarragonins també han volgut fer valdre la qualitat que dona l’avellana de Reus als seus dolços. Per aquest motiu, des de la DOP han creat un segell,anomenat ‘els amics de l’avellana’. Aquest aporta renom als pastissos de la zona que estan fets amb avellanes autòctones. 

Després de la collita de les avellanes (el mes de setembre), aquest fruit sec torna a ser el gran protagonista de la tercera edició ‘Temps d’Avellana’. El tret de sortida de les jornades va ser un tast especialitzat a la ciutat de Reus, aquest 5 d’octubre. El  programa d’enguany té previstes degustacions per a tots els públics, concursos de dibuixos i activitats en els àmbits de la restauració i la gastronomia, conferències i tallers en línia i presencials. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa