La truita amb suc, una delicatessen pensada per escalfar-se

És, probablement, una de les millors receptes que ha creat la imaginació en moments de cuina de subsistència

Si ets un enamorat de les truites de patates amb ceba confitada que suquegen pels laterals, és que encara no coneixes la truita amb suc. A Ulldemolins, un poble situat al congost de la vall del riu Montsant a la comarca del Priorat, cada març se celebra la Festa de la truita amb suc. 

Des del 1982 que el segon diumenge de març s’organitza la Diada Gastronòmica de la Truita d’Espinacs amb Suc a Ulldemolins. Aquesta és el plat emblemàtic del poble en qüestió i d’altres municipis veïns: “La truita amb suc va néixer al voltant de la Quaresma, quan la carn desapareixia temporalment dels àpats i els ous, el peix i els llegums cobraven protagonisme”, diu Mariona Quadrada, una experta de la gastronomia del sud que ha creat l’escola de cuina anomenada Taller de Mariona Quadrada. Afegeix que els ous, també, tenen la seva aportació simbòlica en el plat, sobretot, si “ens fixem en les dates”: “Els ous signifiquen el ressorgiment de la vida”.  

Com la majoria dels menjars de la cuina catalana tradicional la truita amb suc va sorgir de la fam i el ritu i, ara, s’ha convertit en una delicatessen per tots aquells qui la mengen: “Qui no ha tastat mai la truita amb suc, s’està perdent una autèntica delícia”, exclama Jaume Toldrà, un veí d’Ulldemolins que enguany ha gaudit de la 39a edició de la Festa de la Truita amb Suc i les seves degustacions.  

D’altra banda, la tradició relaciona la truita amb suc amb el temps de la collita de l’oli, entre el desembre i el febrer, als municipis prioratins. A més, la collita de l’oliva coincideix amb l’època dels espinacs. És per això que tots els rebosts anaven plenes d’aquestes hortalisses: fàcils de conrear, econòmiques i capaces d’alimentar a tota una família. Es diu que els pagesos quan arribaven a casa, després d’estar tot el dia agafant olives i glaçant-se les mans, somiaven amb un plat calent. Però, com que la truita d’espinacs s’acostumava a fer d’un dia per l’altre, els pagesos van decidir banyar la del dia anterior amb una salsa calenta feta a base d’alls, oli, pebre i farina. Aquesta s’afegia a l’olla de la truita per mantenir-ne l’escalfor. Més tard, a la recepta s’hi van començar a aplicar algunes innovacions, com és la d’incorporar el bacallà a la salsa, un altre aliment que en moments de penúries es trobava amb facilitat. 

Segons l’Associació Priorat, l’existència de la festa de la truita amb suc “subratlla que les pràctiques agrícoles són generadores de patrimoni immaterial. En aquest cas, de patrimoni gastronòmic”. Ells afegeixen que aquest és un dels motius perquè la gent de la comarca mengi truita amb suc. Avui dia, la tradició de l’elaboració d’aquest àpat segueix els mateixos passos que en el passat: les truites s’elaboren un dia abans a casa, la recepta que es segueix és la que s’ha transmès de generació en generació i, per últim, s’afegeix el suc: “La recepta varia a cada casa. Les principals diferències són afegir el bacallà dins de la truita o fora amb la salsa. I triar espinacs o fesols per fer la truita”, explica, rient, Quadrada. 

La diada ulldemolinenca ha esdevingut un clar referent identitari per a la gent del poble que, a vegades, se sorprèn de què fora de la seva comarca ningú més conegui aquest àpat tan preuat. I és que la truita amb suc és, probablement, una de les millors receptes que ha creat la imaginació en moments de cuina de subsistència: “Un clar referent cultural”.

Recepta de la truita amb suc 

Per al sofregit

 – 2 alls

 – 1 pebrot verd esmicolat

 – 2 tomàquets

 – 1 ceba 

 – Sal, pebre, oli i julivert

 – 2 cullerades de farina

 – 400 ml d’aigua 

Per a la truita

 – 570 g de fesols blancs cuits

 – 1 manat d’espinacs 

 – 35 g de panses

 – 25 g de pinyons

 – 4 o 5 ous

Pas a pas 

La truita la courem fregint els fesols cuits en una paella amb oli.

  1. Coem els espinacs, els fesols amb la paella tapada.
  2. Afegim les panses i els pinyons.
  3. Quan tenim els ous batuts hi afegim els ingredients de la truita i la fem.
  4. Fem un sofregit amb la ceba ratllada, el pebrot esmicolat, els tomàquets ratllats, els alls trossejats, el julivert i tot salpebrat.
  5. Quan ho tinguem tot ben fet i afegim les cullerades de farina. Tot seguit, hi aboquem l’aigua i deixem coure fins que queda com una beixamel. 
  6. Fem la truita en una altra paella i la posem sobre del sofregit calent.

Nou comentari