Vadegust
La Tortada de Banyoles, un bescuit d’un llinatge
agraph -->

Quan tanca una pastisseria de tota la vida es perden sabors històrics, es deixen paladars orfes i desapareixen un ventall de dolços irrepetibles. Amb el tancament de la Pastisseria Boadella, regentada per Xavier Garriga fins a l’any 2012, també es va perdre una manera única de fer la Tortada de Banyoles, un dolç singular d’aquest indret.

La Tortada de Banyoles la va crear Vicenç Carreras, el rebesavi de l’últim pastisser que va regentar la Pastisseria Boadella. Garriga és la cinquena generació d’una saga de pastissers de Banyoles coneguts per l’elaboració de la tortada, un dolç que van fer durant cent setanta anys i que van registrar amb el nom de Tortada d’Ametlla de Banyoles. “Des que jo m’he jubilat, a Banyoles hi ha molts pastissers que han continuat fent tortades, però ningú fa l’original perquè la recepta mai ha sortit de la família”, explica Garriga a Vadegust, mentre lamenta que no s’hagi donat continuïtat al llegat de la seva família. D’altra banda, un dels fills de Vicenç Carreras també va fundar una altra pastisseria, la Boix, on també s’elaborava la tortada, però va tancar fa anys.

Cartell de la Pastisseria Boadella | Cedida

La tortada és un bescuit que substitueix la farina per ametlla. Però la Tortada d’Ametlla de Banyoles s’ha convertit en les postres típiques i escollides per acompanyar grans celebracions de la comarca. Alhora, aquest dolç també ha causat enemistat i polèmica. Garriga recorda que després de tancar el seu negoci un altre cuiner de la ciutat (el propietari de Ca l’Arpa) va sortir a TV3 explicant la recepta de la Tortada d’Ametlla de Banyoles: “Ho vaig denunciar i el Gremi em va donar suport perquè no es pot utilitzar una marca registrada sense l’autorització del propietari i menys fer pública una fórmula que ningú té. Perquè no l’hem donat ni venut”, argumenta el pastisser.

Malgrat que els veïns de Pla de l’Estany ja no poden comprar la tortada original de Banyoles, hi ha molts locals que han començat a vendre varietats d’aquest dolç. Un d’ells és la Pastisseria Blau de Cornellà de Terri, on es pot comprar la Il·legítima Tortada d’Ametlla. “Nosaltres vam començar a fer la Tortada de Banyoles perquè aquest tortell va quedar a l’aire quan Can Boadella va tancar. Hem decidit posar-li ‘il·legítima’ com a reclam publicitari i perquè reconeixem que no la fem igual”, comenta el propietari del Blau, Lluís Hansen a aquest diari, qui fa aproximadament uns cinc anys que ofereix aquest dolç al seu local.

“La tortada de Banyoles és com un pa de pessic però fet amb base de farina d’ametlles. Nosaltres la fem amb pols d’ametlla, ous, sucre i farina. A vegades, li afegim pell de llimona o farina sense gluten, ja que la humitat de les ametlles varia durant l’any i volem assegurar-nos que la textura és sempre la mateixa”, revela Hansen. La Tortada de Banyoles s’ha convertit en una insígnia d’aquesta ciutat que la gent compra per endur-se-la a cases on no es coneix aquesta pasta. “És com els borregos de Cardedeu, un dolç que forma part de la tradició del poble i que sempre es fa per Festa Major”, aclareix Hansen.

Tortada de Banyoles | Gastroteca

Ara, Garriga se sent orgullós perquè un dolç creat per la seva família s’ha convertit en un element del patrimoni cultural de la ciutat. “És una especialitat molt reconeguda i apreciada a la zona. Encara hi ha persones que m’aturen per dir-me com troben a faltar la tortada de casa nostra”, diu el pastisser jubilat.

“A l’hora de les postres, al dinar, apareix a la taula una gran plata de crema cremada i un pa de pessic deliciós, flonjo, daurat, amb un polsim de sucre ingràvid”. Amb aquestes paraules, Josep Pla va descriure la Tortada de Banyoles dins la novel·la El Quadern Gris. Aquestes postres delicades, lleugeres, fetes amb motlles de corona ondulada són ja un símbol de la gastronomia catalana, que perpetuarà a les cuines banyolines.

On comprar-la?

  • Pastisseria Blau, Cornellà del Terri, Girona
  • Pastisseria Jaume Figueres, Banyoles, Girona
  • Fleca Pastisseria Padrés, Banyoles, Girona
  • Pastisseria Carbó, Banyoles, Girona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa