Vadegust
La cirera de la Ribera de l’Ebre, la primera del mercat 

Les cireres de la Ribera de l’Ebre són les primerenques del mercat, ja que la seva recol·lecta comença a partir del mes dabril. “El que fa més exitós el nostre producte és que quan surt al mercat no té competència. Estem sols al mercat des de la primera setmana d’abril”, explica a Vadegust el cap de producció de l’empresa Cerima Cherries (Tivissa).

Des de Cerima Cherries enguany esperen posar a la venda 3 milions de quilos de cireres, malgrat que encara no saben si el fred dels últims dies, haurà perjudicat la producció. “És massa d’hora per saber si les gelades ens afectaran o no a les cireres, ho estem avaluant. Però, si no ho han fet, serà un any bo”, comenta el treballador de l’empresa tivissana. 

Cireres preparades per vendres | Pixabay

Per a Ramon Flotats, propietari de CherrieEco, el problema no només són les gelades sinó que “durant tot el temps de pol·linització ha fet molt fred i no ha permès treballar bé a les abelles”. “Ara mateix, calculem fer uns 20.000 quilos de cireres ecològiques”, declara Flotats a aquest diari.

Antigament, a la comarca de la Ribera de l’Ebre -que s’estén a banda i banda del riu Ebre entre l’embassament de Riba-roja i Miravet- es conreaven de manera aïllada cirerers al voltant de les sínies. El conreu de cireres formava part dels productes de subsistència de la comarca, però a partir dels anys seixanta, i amb la modernització de l’agricultura, es van començar a explotar grans plantacions de cirerers. Per aquest motiu, a la Ribera de l’Ebre la varietat més conreada de cirera és la Burlat, perquè es tracta d’una classe de cirera que permet satisfer les necessitats comercials.

“El nostre mercat principal és Anglaterra, Alemanya i França. També fem exportacions a Sud-àfrica i a l’Orient”, diu el cap de producció de Cerima Cherries, qui assenyala que gran part del producte se’n va a l’exterior.   

A banda de ser les primeres, les cireres de la Ribera de l’Ebre són molt apreciades al mercat per la seva dolçor. “A les nostres terres sempre fa molt de sol i això fa que el dolç de la cirera augmenti, i també el seu color vermellós”, comenta Flotats. De fet, el cirerer s’adapta a la perfecció a les condicions climàtiques de la comarca, ja que la temperatura anual presenta un equilibri satisfactori entre el fred de l’hivern i la calor de l’estiu.  

Cireres | Pixabay

Grans qualitats nutricionals

Tant és així que la cirera s’ha convertit en un dels fruits més populars a les terres de l’Ebre, i hi ha municipis com Miravet que celebren festes populars en el seu honor. Cada any, el segon diumenge del mes de juny, Miravet prepara exposicions sobre noves varietats, xerrades sobre aquest fruit i una paella popular a la vora del riu. I és que aquesta localitat de la Ribera d’Ebre, concentra el 40% de la producció total de cireres de la geografia catalana.

Les cireres són unes de les fruites més apreciades pels consumidors i acostumen a tenir adeptes entre el públic més complicat de fer content, els menuts. Una de les particularitats més excepcionals d’aquesta fruita és la textura de la seva carn i la dolçor que desprenen a cada mos. Però la cirera no només és un producte deliciós, sinó que té grans qualitats nutricionals, ja que és rica sobretot en propietats antioxidants. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa