Vadegust
La baldana d’arròs, l’embotit estrella de les Terres de l’Ebre

La baldana d’arròs és un producte que sortia per festes a casa nostra (Terres de l’Ebre) i és tan local que la majoria de la producció es queda a la comarca“, explica a Vadegust Dani Forés, que regenta amb el seu germà, Josep, l’empresa familiar Forés & Cid Cansaladers. Els germans són fabricants i distribuïdors majoristes d’aliments carnis i embotits tradicionals de les Terres de l’Ebre, i fa més de cent anys que elaboren baldanes d’arròs.

“Recordo que la meva àvia ja feia baldanes per la parada que abans teníem al mercat. Però ella les feia amb tot allò que sobrava de la matança del porc i amb qualsevol arròs”, diu Forés. Ara, segons el carnisser, les seves baldanes són “molt més sofisticades” i es fan amb arrossos d’alta qualitat, vigilant que els grans no es trenquin i es trobin sencers.

D’altra banda, Forés comenta que la baldana d’arròs recorda a la Morcilla de Burgos amb la diferència que el producte castellanolleonès es ven assecat i que la baldana d’arròs es consumeix fresca i sense curació. El carnisser se sent orgullós de produir aquesta menja “tan autòctona”, ja que és un dels pocs joves ebrencs que segueix fent aquest preparat carni.

Alhora, revela la recepta que fa úniques les baldanes d’arròs que honoren el llegat de la seva àvia, que les elaborava amb amor per penjar-les cada dia a la seva parada del mercat. “Una bona baldana només necessita arròs, sang, cansalada de porc, pinyons, sal, pebre i ceba“, assevera Forés.

Jornades Gastronòmiques de la Baldana d’Arròs a Camarles | Youtube

Per fer la baldana d’arròs primer s’ha de picar la cansalada de porc. Tot seguit es condimenta juntament amb els altres ingredients, com són l’arròs i la sang. Un cop adquireix la consistència desitjada s’emboteix dins d’una tripa natural, després es lliga i es posa a la caldera per a coure-la. Un cop cuita es pot servir calenta o quan ja s’ha refredat. “El nostre sistema d’elaboració permet conservar les baldanes fins a trenta dies”, explica el carnisser.

Aquesta mena de botifarra típica de les Terres de l’Ebre és un producte de color negre vermellós molt versàtil, que es pot fer a la planxa, a la barbacoa, posar-lo a l’olla, acompanyar-lo amb llegums o simplement escalfar-lo i menjar-se’l. Segons Forés, una de les particularitats d’aquest embotit d’arròs és el seu sabor: més suau que el d’altres preparats carnis. 

Joan Lafont, el propietari de la Botiga del riu -una agrobotiga situada a la ciutat d’Amposta que dona a conèixer la tradició gastronòmica de les Terres de l’Ebre-, explica que la baldana d’arròs és un dels embotits més populars de la seva zona, “fins i tot organitzem baldanades populars a les festes majors de les poblacions”. De fet, l’Ajuntament de Camarles cada any organitza les Jornades Gastronòmiques de la Baldana d’Arròs. Enguany s’ha celebrat la setzena edició d’aquesta festa popular amb un nou format a causa de les restriccions de la Covid-19.

La baldana d’arròs és un embotit amb sentiment ebrenc que no falta mai a les calçotades, rostides i trobades familiars de la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa