Què fa que algú sigui un bon tofonaire? Hi ha una resposta ben clara: tenir un bon gos tofoner. Òbviament, el cuidador ha de conèixer el sector, saber en quins terrenys es pot cultivar i on buscar, però sense l’olfacte d’un gos bén ensinistrat, el tofonaire estaria perdut. Per això, hi ha un pas previ de gran rellevància: l’ensinistrament del gos tofoner.

El maig de 2018 es va realitzar per primer cop una formació a Catalunya per gossos tofoners a càrrec del Club Caní Can Laura, ubicat a Les Borges Blanques (Lleida). Durant quatre dies es van fer diferents tallers teòrics i pràctics, incloent una sortida amb els gossos per buscar tòfones al camp. A dia d’avui, ja s’han fet dues edicions, que han estat tot un èxit. La intenció és continuar fent formacions cada any.

Francesc Martí, un dels organitzadors dels tallers i ensinistrador de gossos professional, explica a Vadegust que la raça del gos no és important. “Qualsevol raça pot convertir-se en un bon gos tofoner, el que importa és el seu caràcter. Ha de ser treballador. Els ensenyem a detectar una olor i, quan la detecten, els donem un premi per seguir motivant-los”. Per a ells, cercar la tòfona és un joc i han d’estar motivats. Un cop han après, ja no els donen menjar –si no, acabarien rodons!– sinó que els premien amb carícies.

Dídac Espasa és videpresident del PROTOCAT (Associació de Productors de Tòfona de Catalunya) i gerent de l’empresa Tòfona de la Conca. També és un dels organitzadors dels cursos i explica a aquest diari que tant l’ensinistrament com el sector de la tòfona estan de moda: “És una suma de factors. Cada cop hi ha més interès, per això vam decidir fer aquests tallers. A més, el sector de la tòfona a Catalunya està creixent i cada cop hi ha més plantacions en marxa”

Podem afirmar de totes totes que els gossos tofoners són essencials per a la producció de la tòfona. De fet, la regulació del sector tofoner només admet que la cerca de la tòfona es faci amb gossos ensinistrats. La seva feina és tan fonamental, que el gener d’aquest any, amb l’objectiu de reconèixer el treball dels tofonaires i els seus gossos, es va celebrar per primer cop el Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, enmarcat en el Trufforum (el congrès internacional sobre la tòfona), a Vic.

“Fa quatre anys que organitzem el concurs de gossos tofoners de La Fira de Vilanova de Prades. Per això, el PROTOCAT i l’organització del Trufforum ens van demanar a nosaltres que organitzéssim el Campionat de Catalunya’”, indica Espasa. A més, el Departament d’Agricultura de la Generalitat és un gran suport. Aquest any es va presentar el Pla d’Acció per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya amb un horitzó temporal de quinze anys (2019-2034).

A més de ser un èxit rotund, la primera edició del Campionat de gossos tofoners de Catalunya, celebrada el 27 de gener de 2019, va ser sorprenent pel seu guanyador. Nil Camps, un noi de 15 anys de Cabrils, i la seva gossa Dai, van ser els campions. Els altres nou participants es deurien preguntar què podrien haver fet millor. Espasa ens ho explica: “Per ser un bon tofonaire has de tenir coneixements de la tòfona, però sobretot, tenir un bon gos i practicar amb ell. Com més practiques, més perfecciones la tècnica i millor coneixes el teu gos. Això fa que ho facis millor, al cap i a la fi. L’important és crear un vincle”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa