Vadegust
Flaones, unes crestes dolces boníssimes

“Es tracta d’unes crestes que recorden als panadons de forma, però que en aquest cas estan farcits de crema i són molt més grans de mida. La massa és més ampla que la d’una cresta”, explica Coti Cifuentes, del forn de pa artesanal Maia, de Figueres.

La flaona és una pasta farcida de crema que es pot trobar a diferents pastisseries de l’Empordà, però Figueres és la localitat on s’ha fet més famós el seu consum. Pertanyen a una família de pastissos de farina farcits de crema que també es troben a les Illes Balears i al nord de Castelló. Però, segons diuen els historiadors, l’existència d’aquest dolç surt recollit a un text de la població de Palamós de l’època medieval (l’any 1279), on ja figurava com un producte d’elaboració típica als forns.

Els ingredients de la recepta de la flaona són la farina, el sucre, la llet, els ous, la llimona i un toc de canyella. El seu origen beu del llegat que va deixar la pastisseria àrab al nostre territori i té forces reminiscències amb els pastissets de Tortosa. Unes pastes d’origen àrab que estan farcides amb confitura de cabell d’àngel.

Una pastisseria anunciant flaones | Ajuntament de Figueres

Són unes pastes de consistència dura, de textura cruixent i que queden amorosides per la crema. Per elaborar-les es pasta la farina, que es trosseja en porcions i després s’omple de crema, per acabar-se coent al forn a alta temperatura.

No són unes postres que actualment es facin a totes les pastisseries de Figueres, malgrat es tracti d’un dolç amb tant recorregut a la zona. “La flaona és una pasta tradicional del territori que recorda a un panadó. És una mitja lluna farcida de crema i que la gent consumeix quan hi ha l’aplec de sardanes en honor a Sant Pau”, explica a Vadegust Rosa Maria Gardella, la propietària de la fleca Gardella. Gardella no ofereix aquest producte al seu mostrador, però sí que l’ha menjat en diverses ocasions, tot i ser un dolç que moltes pastisseries no han incorporat a la seva oferta.

La tradició treu al carrer les flaones durant l’Aplec de Sant Pau de la Calçada, que se celebra el tercer diumenge de febrer, i on s’acaba sortejant una flaona gegant entre els assistents en honor a la diada. Però aquests dolços són molt apreciats entre la població, com els xuixos a Girona, fet que els fa els escollits per a molts berenars o esmorzars per acompanyar el cafè amb llet.

Recepta de les flaones

Per la massa:

1 quilo de farina fluixa

60 grams de llard de porc o mantega

2 ous

120 grams de sucre

La ratlladura de la pell de dues llimones

1 cullerada de canyella en pols

Pel farcit:

Mig litre de llet

100 grams de sucre

4 ous

20 grams de midó

La pell d’una llimona

1 branca de canyella  

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a setembre 17, 2023 | 19:35
    Anònim setembre 17, 2023 | 19:35
    També fan flaons a Morella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa