Vadegust
Embotits del Penedès que donen feina a persones en risc d’exclusió social

La història de la carnisseria Mallart i de la fundació Mas Albornà va començar com la majoria dels contes a partir d’un conflicte per resoldre. En aquest cas, la família de xarcuters es trobava amb dificultats per garantir la continuïtat del seu llegat, és a dir, patia problemes de relleu generacional. 

L’Ernest, el successor del negoci, és una persona amb diversitat funcional, que s’ha format des de ben jove com a xarcuter a l’obrador de la família. Malgrat els seus amplis coneixements de l’ofici, la família va decidir posar-se en contacte amb la fundació perquè els hi donessin un cop de mà en la gestió de l’empresa. Mas Albornà és una organització sense ànim de lucre, arrelada al Penedès, que es dedica a potenciar les oportunitats de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió social, i també a ajudar-los inserir-se al mercat comunitari i laboral. 

El bull de dos colors d’Embotits Mallart | Cedida

Així que el saber fer i coneixement de més de cent anys i cinc generacions fent embotits artesanals de la família Mallart, a l’obrador de La Llacuna, va posar-se en mans d’aquesta entitat solidària. D’aquesta manera, a partir del 2018 aquesta casa de xarcuters va renéixeer de la mà de Mas Albornà, per convertir-se en una marca de productes carnis compromesa amb l’entorn, que amaga una història de lluita i valors socials: Embotits Mallart

Tal i com explica a Vadegust la directora de comunicació de Mas Alborà, Cristina Barbacil, des que gestionen la marca d’Embotits Mallart han treballat per crear productes de proximitat i arrelats al territori. “Ara hem elaborat una gamma pròpia de productes fets amb gall del Penedès. Des de l’entitat tenim una aliança amb els criadors de la IGP d’aquesta au i per això podem fabricar productes exclusius, gourmets i d’alta qualitat”, defensa Barbacil.

De fet, recentment, la marca d’embotits de la Fundació Mas Albornà ha participat en el Gastronòmic Fòrum de Barcelona 2021 (esdeveniment culinari de referència) i ha estat guardonada amb el Premi Innofòrum per al “Gust més original”, gràcies al seu Paté Rústic de Gall del Penedès (IGP). Aquest paté és el primer d’aquestes característiques que surt al mercat i està fet de manera artesanal seguint la tradició de la casa Mallart. “El cuinem a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons. Gràcies a aquest procés d’elaboració, el seu sabor recorda als rostits que es fan els dies festius, i la seva textura és molt melosa i amb cos. Recollim l’essència del Penedès en un pot”, detallen els productors.

El paté Rústic de Gall del Penedès d’Embotits Mallart | Cedida

Aquest redisseny de producte, amb el gall del Penedès com a ingredient estrella, va portar-se a terme amb la Fundació Alícia (Centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina). Actualment, la marca fabrica: paté rústic de gall del Penedès, confit de Gall del Penedès, aletes de gall del Penedès en escabetx i brou tradicional de gall del Penedès. 

La unió de la tradició carnissera i el vessant solidari de Mas Albornà han fet possible una història que, a banda de deixar-nos un bon sabor de boca, ens fa creure en un model d’economia més pròxim i humà. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a novembre 15, 2021 | 09:44
    Observador novembre 15, 2021 | 09:44
    Bé. Aixi els donem l'oportunitat de que ens facin botifarra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa