Vadegust
Els maduixots de les Guilleries, els únics que aguanten l’estiu

Enric Xena és de Pineda de Mar i cultiva maduixes des que té memòria, des que ajudava al seu pare al camp. El Maresme és terra de maduixes, però les calorades d’estiu sempre sufoquen aquesta fruita tan delicada. “Allà, quan fa tanta calor, la planta no té prou força per tirar la fruita endavant”, diu Xena. A més, els fruits que en surten són fràgils i, un cop collits, es fan malbé de seguida. Per poder allargar la temporada i fer uns maduixots més ferms i resistents, fa deu anys aquest pagès i empresari pinedenc va tenir la pensada de cultivar maduixots i altres fruits vermells al massís de les Guilleries, concretament a uns camps de Sant Hilari Sacalm. De la marca en va dir Serrallonga perquè el bandoler s’amagava per aquesta zona del Montseny.

A 1.000 metres d’altura, els estius són molt més frescos que a nivell de mar i les fonts naturals de la serra són una aigua de rec insuperable. “Aquí ara estem a 10 o 12 graus als matins i a 20 o 22 graus durant el dia. La planta treballa bé i la fruita surt més plena, més ferma i més cruixent, és un maduixot que aguanta més temps. I com que creix a poc a poc, és més dolç i té un color i un sabor molt intens“, explica Xena. També ha triat bé la varietat perquè, a més de dolç, el maduixot tingui aquell toc àcid que ha de tenir una fruita perquè sigui refrescant, perquè no embafi.

Els maduixots representen el 90% de la producció de la marca Serrallonga, però Xena també cultiva maduixes de bosc, gerds, mores i nabius. Juntament amb els fruits vermells de tota la vida, ara ha començat a fer una neomaduixa que és blanca i que té gust de pinya. No és broma. Se l’han inventada els holandesos, sense tocar gens, només fent de Mendel. “Mira, és el meu capritx”, confessa l’agricultor. Aviat, assegura, es podrà trobar a alguns establiments del Bonpreu i l’Esclat.

La maduixa blanca, un invent dels holandesos, té gust de pinya i aviat es trobarà a alguns establiments de Bonpreu i Esclat

A banda del Bonpreu, els productes Serrallonga es venen al Consum i al Condis, així com a moltes fruiteries. Es comercialitzen amb etiquetes que varien segons el lloc on es venguin, però no té pèrdua perquè totes porten el nom de Serrallonga. No hi ha cap altra empresa que cultivi fruits vermells a les Guilleries ni que ho faci a tanta altura a tot Catalunya. A més, Xena assegura que té el cultiu més gran de fruits vermells del país. Només de maduixots, cull entre 400 i 500 tones de fruita per campanya!

Els fruits vermells Serrallonga es cultiven a 1.000 metres d’altura

L’augment de la producció és un dels molts avantatges de cultivar maduixots d’altura. La planta tira bé i la temporada dura des del maig fins a l’octubre o al novembre. “Al Maresme, a la primavera sempre havia d’estar competint amb Huelva. Ara, com que també produeixo a l’estiu, només competeixo amb les maduixes de Bèlgica i Holanda, que són de bona qualitat perquè també aguanten molt, però que no tenen tan bon gust com les nostres”, assegura l’emprenedor. Allà el sol no hi brilla com aquí, i això fa la diferència: “La calor i el sol fan la fruita més dolça, nosaltres ara estem collint maduixots d’entre 11 i 12 graus en l’escala Brix, que mesura el sucre, i quan faci més calor arribaran als 14 graus!”. En realitat, només cal veure’ls. Són perfectes, de dibuix. Brillants, plens i d’un vermell que esclata.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa