Vadegust
Els fruits secs Puigdellívol són únics al món

Quin gust rebentar d’un cop de pedra la closca d’una ametlla caiguda de l’arbre i menjar-la allà mateix, crua. És cruixent, fresca, quasi dolça. Sempre he estat del parer que el torrat les espatlla, que les amarga i les estova. A Torrebesses, un poblet de la comarca del Segrià, l’empresa familiar Puigdellívol sap produir ametlles, avellanes i festucs sense fer-los malbé, conservant-ne les propietats naturals. Ho fan amb un procediment únic al món, deshidratant els fruits a temperatures molt baixes. És a dir, n’extreuen l’aigua, però no els torren ni els fregeixen, per això mantenen el cruixent i el sabor natural.

En el procediment també hi ha involucrat el nitrogen, que fa possible que hi hagi un ambient inert, però l’Enric Ibars, que representa la tercera generació al càrrec del negoci, no me’n pot donar més detalls. Guarda el secret com els de la Coca-Cola. El sistema el va idear el seu avi, Valentí Puigdellívol, un sabadellenc nascut el 1930 i que als 18 anys es va traslladar a les Garrigues. “El meu padrí era inventor, va inventar les màquines de pelar ametlles que hi ha ara, ell va fer-ne la primera, i també aquests rodets amb què es recullen les olives”. De fet, per poder deshidratar els fruits secs, es va fer les màquines ell mateix. Amb els anys, explica el seu net, han anat perfeccionant el mètode, però assegura que és força similar a l’original.

El resultat són uns fruits secs que, quan te’ls menges, els notes bons i sans, de gust i de textura. “Les altes temperatures desnaturalitzen el producte. Amb el nostre procediment, els olis naturals dels fruits secs es conserven, no es transformen en greixos saturats“, explica Ibars. Tampoc no es perden pel camí proteïnes, vitamines i minerals. Ni s’hi afegeix cap químic. A més, abans de la deshidratació, sotmeten els fruits a un procés, també a baixa temperatura, perquè després es puguin pelar més fàcilment!

Els fruits secs Puigdellívol es poden trobar sobretot a la província de Lleida, però també hi ha establiments que en tenen a la resta de Catalunya. N’hi ha a alguns supermercats Plus o Empordàlia, i també a algunes botigues dietètiques o de delicadeses. Ibars ens explica que té entre mans uns plans empresarials i que potser aviat seran més fàcils de trobar, també fora de Catalunya. Visca!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa